Интересен факт е, че най-възрастният скаут в страната е русенецРусенският

...
Интересен факт е, че най-възрастният скаут в страната е русенецРусенският
Коментари Харесай

„Приста скаут“ отпразнува десетия си рожден ден

Интересен факт е, че най-възрастният скаут в страната е русенец

Русенският скаутски клуб „ Приста скаут “ отпразнува десетия си рожден ден с голяма торта и доста усмивки през днешния ден в „ Канев център “.

За отличното си партньорство с Областната администрация в крайдунавския град и значителният им принос към доброволчеството в района те бяха удостоени с грамота на регионалния шеф Анатоли Станев. „ Продължавайте да вършиме положително, бъдете образец за подражателство на от ден на ден хора. Благодаря ви, че постоянно сте ни съдействали! Можете да разчитате и на нашата поддръжка “, написа в поздравлението си регионалният шеф и означи, че едно от най-хубавите усеща е да си сторил нещо положително, да си оказал помощ на някой различен. „ Във времена, когато моралните полезности не постоянно се слагат на напред във времето и когато измежду хората царува разцепление, то вашите действия стимулират от ден на ден хора и по този начин дружно съумяваме да променим към по-добро средата, в която живеем “, добави още Станев, оповестиха от Областна администрация - Русе.

Сред гостите на събитието бяха доста поданици и посетители на Русе, както и заместник-кметът по филантропични действия Енчо Енчев, националният представител от „ Продължаваме промяната “ Димитър Недялков, а също и шефът на секретариата на Областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова.

„ Силно имам вяра, че посредством вашата организация съумявате да научите децата на доста нови и потребни умения и, че създавате у тях чувство, че те са част от нещо огромно и значимо “, сподели Енчо Енчев и пожела на всички млади запалянковци здраве и завършения, както и любознанието и жаждата за нови знания в никакъв случай да не ги напущат. „ Използвам приятния мотив, с цел да изкажа уважението си към ръководителя на клуба Теодор Пеев и многочислените скаути, с които дружно не спирате да давате смисъл на мотото „ Създаваме по-добър свят “, добави още заместник-кметът. Той увери, че Община Русе ще продължи изрично да поддържа скаутското придвижване, като взе участие в неговия живот.

От своя страна Димитър Недялков означи, че е прелестно сюрпризиран от всичко реализирано от скаутите през годините. Въпреки това съгласно него тяхната активност остава оттатък суетата на общественото самопризнание и по тази причина ги прикани да дават по-голяма публичност на самодейностите си. По самодейност на народния представител още през идната седмица се планува тяхната активност да бъде показана в Народното събрание, където те биха имали и опция да създадат галерия на направени от тях Коледни продукти с благотворителна цел.

„ Бъдете все по този начин изобретателни и положителни, и в действителност изпълвайте със смисъл това, което вършиме. Не губете посоката, покорявайте нови върхове – бъдете прелестни и сияещи “, съобщи шефът на секретариата на Областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова. Тя уточни, че съдействието сред Българския червен кръст и скаутите е на доста високо равнище и им благодари за взаимната активност по време на рецесията с украинските мигранти.

Поздравителни адреси бяха изпратени от Световната скаутска организация, както и от народния представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Иванов.

Интересен факт е, че най-възрастният скаут в страната е русенец. Става дума за Теодор Пеев, който е ръководител на клуба и е на 70 години. Клубът в крайдунавския град включва към 150 членове, като най-многобройна е групата на така наречен „ вълчета “, т.е. на децата сред 6 и 11 години. Те се над 50. В народен мащаб скаутите наброяват повече от 500 души. Русенският клуб е най-големият в страната. В последните години русенските скаути са взели участие в многочислени интернационалните начинания. Например на олимпиадата в Пьонгчанг през 2018 година като доброволци са взели участие двама българи. Един от тях е бил русенецът Борислав Попов, който в този момент е студент втори курс в Манчестър. Участник от Русе е имало и в международното джамборе в Невада през 2019 година, където са се събрали над 48 000 души от целия свят. Сред най-големите достижения на локалния скаутски клуб през годините е и основаването на скаутски дом. Той се намира в бившето учебно заведение „ Пейо Яворов “ и в него има стаи за другите възрастови групи, кухня, офиси, спално поделение за към 60 – 70 индивида, само че настанени в спални чували. Редица са и осъществените доброволчески и благотворителни акции. През последните няколко години русенските скаути са взели участие и в набирането на финансови средства за реставрацията на иконостаса на църквата „ Свето Възнесение “, както и за закупуване на образователни материали и книги за детското поделение в УМБАЛ „ Канев “. Същевременно с помощта на тях са се случили и безчет акции за разчистване на река Дунав и Янтра.

В рамките на днешното събитие, което целеше да покаже какво значи скаутството, се организира и благотворителен базар. С част от събраните средства осем младежи от скаутския клуб ще бъдат финансирани следващата година за присъединяване в международното джамборе в Южна Корея.

Присъстващите имаха опция да се срещнат с разнообразни техники за разтягане на палатки, редене на огън и сглобяване на дървено-въжена структура. Всички доброволци, донори и съидейници бяха наградени.

Припомняме, че президент на скаутската организация в страната също е русенец – Слав Гиндянов.

Тази година страна ни отбелязва и 111 години от запалването на искрата на скаутското придвижване, което се е случило още през далечната 1911 година. Това се оказва, че е единствено четири години след основаването на придвижването в Англия. В днешно време организацията в страната е възобновена през 1991 година. В международен мащаб това е най-голямата младежка организация. Тя включва повече от 72 милиона души в над 170 страни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР