Интересът на Република Северна Македония в преговорите с България е

...
Интересът на Република Северна Македония в преговорите с България е
Коментари Харесай

Маричич: Езикът и идентичността не са предмет на разговори, за останалото ще преговаряме с България

Интересът на Република Северна Македония в договарянията с България е да отбрани македонския език и македонската еднаквост, само че главният блян на страната са договарянията с Европейски Съюз. Това сподели по македонската телевизия Канал 5 вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му задачата е да има позитивна връзка и по тази причина са образувани работни групи, които отварят благоприятни условия и планове за съдействие и доближаване в няколко области.

" Мисля, че посредством разговор можем да осъществим и двата интереса ", счита Маричич.

Той добави, че двамата нови министър председатели на Република Северна Македония и България демонстрират предпочитание с нова сила и въз основа на поуките от миналите години да намерят решение на всички отворени въпроси.

" Ние сме декларирали ясно и обществено позициите си. Парламентът гласоподава декларация, подкрепена от всички партии, че македонският език и еднаквост не подлежат на договаряния. Всички други въпроси сме подготвени да обсъдим и да решаваме в пакет ", сподели Маричич.

" От първия ден видяхме тази друга по-позитивна сила в новото държавно управление в България за това подадохме ръка на този метод. Конституцията ни във връзка с етническите общности е ясна, за това кардинално няма проблем да включим в нея и други общности. Това не би било екслузивно единствено за българите, само че и за хърватите и черногорците, които от дълго време имат такова искане. Ние считаме, че това би трябвало да стане с влизането ни или директно преди влизането ни в Европейски Съюз, за България би трябвало да стане по-бързо, би трябвало да намерим метод това да се случи в естествена времева рамка ", счита Маричич.

Той уточни, че изгодите от Преспанското съглашение се виждат в деяние, а Гърция е последовател на влизането на Република Северна Македония в Европейски Съюз, че към този момент се регистрира нараснал търговски продан, повече пътувания и по-голямо съдействие.

" Ползите от Преспанското съглашение се виждат в деяние. Гърция лобира за нас от 2019 година Ако следим полемиките в Брюксел, те непрестанно предизвикват нашата европейска интеграция и ни подтикват да стартираме договаряния. Това е същността на Споразумението. Очаквам и България да направи същото, откакто затворим отворените въпроси и продължим по другарски метод. Мисля, че е най-добре да се види посредством съответни стъпки каква е изгодата от затварянето на отворени въпроси със съседите. Всички други възможности отвън Европейски Съюз, са по-лоши за страната и европейската интеграция е стратегическа цел на страната от самото ѝ основаване ", счита вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР