Инсултите са редки в детска възраст. Причините те да се

...
Инсултите са редки в детска възраст. Причините те да се
Коментари Харесай

Лекар: Инсулти при децата - при грип и варицела, но са много редки

" Инсултите са редки в детска възраст. Причините те да се случат са много разнообразни от тези, които предизвикват инсулти при възрастните. Например инфекциозни болести, грип, варицела, бактериална зараза на централната нервна система – могат да се усложнят и да причинят инсулти ”. Това заяви в студиото на „ Събуди се ” доктор Геновева Тачева, зам.-директор на СБАЛ по детски заболявания " Ив. Митев " във връзка случая с 9-годишното момче от Каварна, което бе покосено от инсулт.

Според нея й родителите могат да наблюдават за признаци. „ Обикновено тези признаци се развиват прогресиращо в границите на часове. Наблюдава се хемипареза – уязвимост, липса на двигателна интензивност в едната половина на тялото. Говорът е нарушен – става неразбираем, размазан, в някои случаи даже изцяло се губи. Всички тези признаци би трябвало да сигнализират и да накарат родителите да потърсят лекарска помощ ”. Д-р Тачева обаче акцентира категорично, че инсултите при децата са извънредно редки.

Ако Коронавирус имунизацията за деца бъде утвърдена от всички интернационалните здравни организации иинституции - е целесъобразно тя да се слага и на най-малките, посъветва още Тачева.

" За инфекциозните заболявания е присъща сезонността. Това, което следим този сезон е стомашно неразположение, което може да е със или без диария, нараснала температура, хрема и нерядко кашлица. Лечението постоянно е симптоматрично и бързо отминава ", акцентира тя.

По думите й тази симптоматика наподобява доста на тази при COVID-19. “Наблюдаваме увеличение на броя на децата, преминаващи за обзор през последните 14 дни. Но без тест летните вируси не могат да бъдат различени от COVID-19 инфекцията. За благополучие не се постанова постоянно хоспитализация ”.

Според наредбите на Министерство на здравеопазването в болничното заведение има изолатор за приемане на деца с COVID-19. „ В подготвеност сме да разкрием и повече кревати. Към момента заетостта на педиатричните кревати в инфекциозна болница не е огромна, само че ние сме в подготвеност ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР