Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия

...
Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия
Коментари Харесай

Официално представят албума 101 картини от България в Етнографския музей в Пловдив

Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките имат удоволствието да Ви поканят на формалното показване на албума " 101 картини от България “ (Румяна Илиева Прешленова, Александра Димитрова Миланова, арх. Белин Теохаров Моллов – рисунки) в Пловдив.

Събитието се провежда в партньорство с Регионалния етнографски музей – Пловдив  ще се организира на 1 април 2022 година (петък) от 18:00 ч. в Регионалния етнографски музей (ул. " Д-р Ст. Чомаков “ № 2).

Албумът " 101 картини от България “ (Румяна Илиева Прешленова, Александра Димитрова Миланова, арх. Белин Теохаров Моллов – рисунки) е едно от най-новите издания на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и Издателството на Българска академия на науките " Проф. Марин Дринов “. Осъществява се с финансовата поддръжка на Съвета за издателска активност към Управителния съвет на Българската академия на науките.

Албумът е резултат от щастливото комбиниране сред артистизъм и академизъм. Рисунките, включени в изданието, пресъздават най-значимите места и обекти от България. Някои от тях са отдадени на монументи на античната и средновековната история. Те показват пет от общо седемте обекта в днешна България, които са включени в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Събрани са също изображения на местата, където са материализирани напъните на българската нация със лични сили, само че и с присъединяване на интернационално известни австрийски, италиански, френски и чешки създатели да навакса пропуснатото през вековете на непознато господство и да заживее като " Европа “. Редом с тях са определени знакови монументи, запазили националната памет за страдалчество, всеотдайност, героизъм и благодарност. Не на последно място са включени и картини, които показват част от османското завещание.

Кратките описания са потребно допълнение към художествено пресъздадените обекти, а визията на създателя не конкурира професионалните фотографии. Биографичните бележки на най-често споменаваните архитекти показват личностите, чиито осъществени планове са показани в албума.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР