Иновацията у нас е санкции. Така ще чуем най-после и

...
Иновацията у нас е санкции. Така ще чуем най-после и
Коментари Харесай

Иновацията у нас е санкции, възмущава се Богомил Бонев

Иновацията у нас е наказания. Така ще чуем най-сетне и кой е министъра на нововъведенията. Това написа в собствен коментар Богомил Бонев.

SafeNews го разгласява без редакторска интервенция:

Да знаете кой тъкмо лемур е министър на нововъведенията?

И аз не знам.

А да сте чули за някаква иновация от неговото министерство?

И аз не съм чувал. Но в този момент чух. Единствената иновация за съществуването си е предложение за повишение на налозите.

Искали да принудят хората да не карат остарели дизелови коли

Точно по този начин, да ги принудят. Чрез плячкосване на така и така бедните.

Дори в Германия има дотация за закупуване на електромобил. Не че е доста мъдро, само че най-малко е европейско – тласъци, а не наказания.

Иновацията у нас е наказания.

Така ще чуем най-сетне и кой е министъра на нововъведенията.

Поне ще загатват името на майка му.

Поводът за думите на Бонев е публикация във в. Труд съгласно която подвигат налога за остарели коли до 78%

Данъкът за старите коли да бъде нараснал с до 78%, планува план на напълно нов Закон за поощряване на електрическата подвижност, който е квалифициран от Министерство на нововъведенията и растежа. Проектозаконът следва да бъде качен за публично разискване, само че “Труд news ” към този момент разполага с квалифицирания от министерството текст.

Най-голямо нарастване на налога се планува за най-старите дизелови коли

Целта е хората да се откажат да карат такива коли. Същевременно, както и сега, електрическите коли ще бъдат без налог

Данъкът за леките коли се дефинира от два съставния елемент – веществен съставен елемент, който зависи от годината на произвеждане и мощността на мотора, и екологичен съставен елемент, който зависи от изпусканите в атмосферата нездравословни газове. По-конкретно данъкът се дефинира като мощността на автомобила, изразена в киловатчаса, се умножи с коефициенти за мощ, за възраст и за екологична категория. Част от коефициентите са закрепени в Закона за локалните налози и такси, а за останалите коефициенти – има долна и горна граница, а съответният размер на налога се дефинира от общинските препоръки.

Например за автомобил с първа регистрация от 1995 година – със 110 конски сили (82 kw) и категория Евро 1 – данъкът в София в този момент е в размер на 152,80 лева

В момента екологичният коефициент за подобен автомобил в София е в оптимално позволения от закона размер – 1,40. Предложението на Министерство на нововъведенията и растежа е екологичният коефициент за най-старите коли, които нямат екологична категория или дават отговор на стандарта Евро 1, да се усили както следва – за бензиновите коли да бъде сред 1,40 и 1,80, а за дизеловите – от 1,80 до 2,50. До момента, при определянето на налога няма значение дали автомобилът е бензинов или дизелов.

Ако Народното събрание утвърди квалифицирания законопроект, данъкът за автомобил с първа регистрация от 1995 година и със 110 конски сили в София може да бъде повишен с до 28,56% и да стане 196,45 лева, в случай че автомобилът е бензинов. А в случай че автомобилът е дизелов, данъкът може да нарасне с до 78,57% и да стане 272,85 лева Все отново съответният размер на налога ще би трябвало да бъде избран от Столичния общинския съвет.

При не толкоз старите коли, плануваното покачване на налога е по-малко

Например за автомобил в София със същата мощ на мотора, само че с първа регистрация през 2003 година и стандарт Евро 3 данъкът сега е 120,06 лева Ако автомобилът е бензинов – налогът няма да бъде нараснал, само че в случай че автомобилът е дизелов – може да нарасне с до 36,36% и да стане 163,71 лева Това е нарастване с 43 лева

За бензинов автомобил на възраст сред 15 и 20 години със стандарт Евро 4 данъкът няма да бъде нараснал. Но, в случай че автомобилът е дизелов – препоръчаното нарастване на данъка е с до 10%. Така данъкът за автомобил със същата мощ от 110 конски сили в София може да нарасне от сегашните 99,22 лева на 109,14 лева Подобна е обстановката и с бензиновите коли с категория Евро 5 и Евро 6 – за тях може да няма покачване на данъка. Но за дизеловите коли с Евро 5, налог МПС ще нарасне с 66%, а за тези с Евро 6 – ще бъде повишен сред 50% и 100%. Причината за това огромно покачване на налога е, че за тези категории коли сега екологичният коефициент в София е допустимо най-ниският.

Всичко това е препоръчано с претекста хората да се откажат от по-старите коли

Но действително те карат остарели коли, не тъй като ги избират, а тъй като не могат да си разрешат по-нови. И даже данъкът за старите коли да бъде нараснал два-три пъти, всеобщо хората отново няма да могат да извадят да вземем за пример 50 хиляди лева за покупката на нов автомобил.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР