Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив

...
Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив
Коментари Харесай

Румен Радев: Държавата не финансира достатъчно научно-изследователската дейност

Иновациите са най-ефективният инструмент за реализиране на висок и резистентен стопански напредък, а това значи да имаме хора с сериозно мислене, отворен разум, както и мощ и храброст да отстояват концепциите си. Това разгласи президентът Румен Радев на Четиринадесетия Национален иновационен конгрес „ Интелигентни политики за иновационен напредък “, който се организира под негов патронаж.

"Днес българските иноватори имат своите провокации, защото разноските за научно-изследователска и развойна активност доста изостават от средноевропейското ниво. Години към този момент имаме стратегии, само че нямаме действително финансиране от страната, а тази активност се финансира от бизнеса и от непознати вложители “, означи президентът Радев и добави, че общият иновационен артикул е надалеч от желанията и опциите ни.

Иновационната активност е заключена единствено в няколко огромни районни центъра, в развитите страни разпределението на тази активност е хармонично по територията и това е гаранция за хармонично развиване на районите, сподели още в приветствието си към гостите на форума президентът Румен Радев.

Държавният глава уточни, че имаме обичаи и достижения и би трябвало да използваме преимуществото си в лесния достъп до широколентов интернет, и най-много в националния ни капитал – младежите, които завоюват всяка година призови места в влиятелни интернационалните надпревари. „ Иновативността е присъща на българина, като еманация на свободния дух, предприемачеството, въображението и смелостта на концепциите. Тя е надълбоко закодирана в народа ни, имам вяра, че с общите ни старания ще създадем по този начин, че да се разгърне новаторският гений на българина, уточни президентът. По думите му при този висок народен човешки капитал, с който България разполага, е неприемливо страната ни да споделя последното място с Румъния и да бъде в групата на „ плахите иноватори “. Очаквам този развой да има поддръжката на страната - като финансиране, като вложения в образованието, като тласъци и като административни облекчения, уточни президентът.

Националният иновационен конгрес сплотява напъните на институциите, бизнеса и неправителствени организации за възстановяване на иновационната среда в страната. Форумът има за цел да насърчи съдействието сред български и задгранични организации за стимулиране на националната стопанска система и повишение на конкурентоспособността на българския бизнес.

Президентът Румен Радев и ръководителят на Фондация „ Приложни проучвания и връзки “ Огнян Шентов връчиха премиите на спечелилите в категории „ Иновативно новостартирало дружество “, „ Иновация за по-добро качество на живот “, „ Зелена иновация “, „ Иновационен мениджмънт “, „ Иновации за развиване на гении “, „ Иновация в изобретателните промишлености “, „ Социална иновация “, „ Пазарно водачество “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР