Инженерното училище Хенри Самуели“ от Калифорнийският университет – Лос Анджелис

...
Инженерното училище Хенри Самуели“ от Калифорнийският университет – Лос Анджелис
Коментари Харесай

ARTEMIS: Най-бързият хуманоиден робот в света се готви за RoboCup

Инженерното учебно заведение „ Хенри Самуели “ от Калифорнийският университет – Лос Анджелис (UCLA) създаде усъвършенствана технология за усъвършенствана подвижност и непоклатимост ARTEMIS (Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability) – авангарден хуманоиден робот.

Роботът ще пътува до Бордо, Франция през юли, с цел да взе участие във футболен мач по време на RoboCup 2023, споделя се в прессъобщение от университета.

„ Основната иновация е отличният му баланс по неравномерен терен и способността му да бяга – той може да подвига и двата си крайници от земята, до момента в който е в придвижване “, споделя Денис Хонг, професор по механично и аерокосмическо инженерство в UCLA и шеф на RoMeLa. „ Това е първият по рода си робот “.

Роботът е новаторски поради задвижващите си механизми – те съставляват машини, които употребяват сила, с цел да задвижат тялото на робота, и са особено основани да действат като същински биологични мускули.

За разлика от твърдите задвижващи механизми с следена позиция, употребявани при повече роботи, тези тук са пружиниращи и се ръководят със мощ. Точно като в същинското човешко тяло.

ARTEMIS – най-бързият робот в света

Роботът е избран като хуманоиден робот с общо предопределение от учените от лабораторията по роботика и механизми в UCLA и RoMeLa. Той е фокусиран главно върху това да се движи оптимално добре на два крайници по неравномерен терен. Той може и да спринтира, да скача и да върви по неравни повърхности. Роботът тежи 38,5 кг и е висок 142 см. Дори когато роботът ARTEMIS е блъснат, той още веднъж може да резервира съвършено равновесие.

Учените UCLA мерят, че ARTEMIS може да върви 2,1 метра в секунда по време на лабораторните проби. Това го прави най-бързо ходещият хуманоиден робот в света.

Смята се, че това е едвам третият хуманоиден робот в света (но първият, основан в академична среда). Фактът, че задвижващите механизми на ARTEMIS се задвижват по-скоро електрически, в сравнение с хидравлично, съставлява забележителен прогрес.

Тъй като хидравличните системи са известни с елементарно приключване на течност, електрическите системи сигурно са по-чисти, по-лесни за поддържане, работят по-тихо и по-ефективно при роботите.

Подготовка за RoboCup

Студенти откриватели са тествали ARTEMIS по време на рутинни разходки из кампуса на UCLA, с цел да го приготвят за RoboCup 2023. На особено създаден терен в университета те ще оценят задълбочено качествата на робота да бяга и да играе футбол през идващите седмици.

RoboCup е интернационална научна конференция, на която роботите демонстрират своите качества в разнообразни категории.

„ Развълнувани сме, че ще изведем ARTEMIS на същински терен тук в UCLA. Виждаме, че това е опция да разпространяваме науката, технологиите, инженерството и математиката пред доста по-широка публика “, споделя Хонг в прессъобщението.

Двеста тридесет и двама сътрудници влагат повече от 118 хиляди $ посредством групово финансиране на UCLA Spark, с цел да основат ARTEMIS. Службата за военноморски проучвания също подкрепя финансирането.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР