Инженерите по изкуствен интелект са сред най-добре платените в ИТ

...
Инженерите по изкуствен интелект са сред най-добре платените в ИТ
Коментари Харесай

Колко печели на минута един AI специалист


Инженерите по изкуствен интелект са измежду най-добре платените в ИТ промишлеността
(снимка: CC0 Public Domain)

Специалистите по изкуствен интелект печелят с 8% до 12,5% повече от сътрудниците си, които не се занимават с AI. Но в някои компании като OpenAI, разработчик на нашумелия AI бот ChatGPT, получават в пъти повече от останалите – до $6,5 на минута.

Приходите на експертите по изкуствен интелект в OpenAI могат да доближат 800 хиляди $ годишно, като се вземат поради бонусите и вариантите за акции, сочи проучването на Levels.fyi, данни от което разгласява Блумбърг.

Бордът на шефовете на OpenAI беше заставен да възвърне отстранения основен изпълнителен шеф Сам Алтман, откакто чиновници на компанията заплашиха, че ще го уволнят, в случай че не бъде върнат назад, наблягайки какъв брой огромно въздействие имат в този момент най-ценните чиновници в софтуерната промишленост.
още по темата
Повечето заплати в OpenAI варират от $200 000 до $370 000, макар че няколко по-специализирани работни места оферират заплати в диапазона от $300 000 до $450 000, споделя Роджър Лий, съосновател на компанията за сравняване на заплатите Comprehensive.io.

Според Levels.fyi, диапазоните на заплатите не вземат поради
бонусите и покачванията, като се има поради, че начална годишна заплата на експерт в компанията от $300 000 може да нарасне до $800 000. Това значи, че минута работно време за подобен чиновник възлиза на към $6,50.

Заплатите в OpenAI са измежду най-високите в AI промишлеността. Така да вземем за пример, новоназначените инженери и откриватели печелят два пъти повече, в сравнение с биха могли да печелят в Nvidia, най-големия снабдител на AI ускорители.

Има дефицит на гении в AI промишлеността, който ще продължи да се усеща през идващите години. Освен това 2024-та към този момент импровизирано се назовава годината на компютрите с изкуствен интелект.

Когато става въпрос за набиране на личен състав от университети, има огромна разлика сред разбирането на AI моделите на теоретично равнище и притежаването на умения и опит за действителното им използване, отбелязва Блумбърг.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР