Инж. Веселин Русев е възпитаник на ВНВСУ “Бл.Иванов – гр.София, специалност

...
Инж. Веселин Русев е възпитаник на ВНВСУ
“Бл.Иванов – гр.София, специалност
Коментари Харесай

Инж.Веселин Русев: Нищо не може да замести лидерът на една компания 


Инж. Веселин Русев е ученик на ВНВСУ “Бл.Иванов ” – гр.София, компетентност “Промишлено и гражданско строителство ”. Работил е в „ Нов содов цех ” в Девня, от 1989 до 1993 година работи като проектант-конструктор, зам.ръководител и началник строително-конструкторска група в „ Химпроект ” – Варна. До 1997 година частната му компания работи по правенето на планове и упражняването на контрол върху построяването на завода на „ Роувър ” във Варна, жилищни обекти, атракционни уреди, промишлени здания. От 1997 година до 2000 г. е поредно шеф “Инвестиционна политика и приватизация ”, директор “Инвестиционна политика и техническо поддържане и шеф “Техническо поддържане на инфраструктурата и вложения “ в „ Златни пясъци ”. До 2002 година е директор „ Златни пясъци – Сервиз ”, а от 2002 до 2009 година е шеф на „ ВиК – Златни пясъци ”. От 2009 година до 2012 година  е управител на „ ВиК ” – Варна.

Потърсихме инж.Русев по отношение на присъединяване му в състезанието за нов шеф на „ Водоснабдяване и канализация ” – Варна.

Г-н Русев, какви са мотивите Ви да участвате в състезанието за шеф на „ ВиК ” – Варна?

В изискванията на глобализация на икономическите, социални и политически процеси, и тези на ускорена цифровизация, се изисква полагане на от ден на ден старания от страна на българските предприятия за опазване на тяхната еднаквост и резистентност. Това налага нужда от търсене, намиране и практическо приложение на нови подходи и управнически политики за съответно посрещане на вероятните предизвикателства при по едно и също време опазване нивото на заетите лица и оптимално съхраняване интереса на собствника на капитала. Споделям изказванието, че определянето само на краткосрочни и дълготрайни цели към този момент не е задоволително за преорентиране на оганизацията. Необходимо е разработване на нови правила за взимане на решения в реално време и в нови условия, както и идея за развиване на организацията като цяло. Това е един от главните ми претекстове, с цел да уачствам в състезанието.

Каква е Вашата концепция за ръководство на сдружението?

Смятам, че е належащо създаването и използването на цялостна идея за развиване на   ВиК ” – Варна с ясно написана тактика за развиване. От изключителна значимост е, освен да бъде създадена тактика, която е нужна за бъдещото развиване на сдружението, само че и да има ясни правила и правила, по които да бъде осъществена. В същото време, тактиката за развиване на ВиК ” – Варна следва да бъде идея и дефиниция за разцвет, която да е резултат от задълбочено и стъпващо на научни основи схващане за изходните положения и посоките на развиване на активността. Необходимо е тактиката да се образува при потребление на най-хубавото налично познание по отношение на дейно и ефикасно потребление на ресурсите в изискванията на ограниченост; обезпечаване на подобаваща среда за взимане на решения в действително време, като в същото време се помогне на екипа да се оправи с неопределеността на ситуацията; насочване на мисленето към по-задълбочени разбори и полемики по отношение на бъдещи решения, основани на националните и съюзнически тактики, икономическата стратегия на държавното управление, разбор на данни и изследване на опита, мненията и предложенията на членовете на управническия екип, отчитане мненията на браншовите организации и други Убеден съм и в това, че никакво обмисляне или процедура за бюджетиране не може да замести най-хубавите водачи на компанията, които преценят по какъв начин да се употребяват дейно и ефикасно и по какъв начин да се разпределят ресурсите в изискванията на дребнавост.

Според Вас кои са основните проблеми, с които би трябвало да се оправи бъдещият шеф?

Цялостният разбор на основните индикатори, дава съображение да се смята, че пред управлението на дружеството стоят редица провокации, които изискват предприемане на конкретни ограничения. Най-важните от тях  следва да бъдат ориентирани към:

                -Определяне на стратегическите и оперативни цели на сдружението съобразени с задачите и дилемите, заложени в законите и подзаконовите нормативни актове, регламентиращи активността в бранша, с икономическата стратегия на държавното управление, с национални тактики и бизнес-планове, с признати от общински съвет Варна тактики, прогнози и програми за развиването на общината и други.

              -Обвързване на стратегическото и оперативно обмисляне с финансовия проект, което ще обезпечи обязаност между процесите на целеполагането и планирането на ресурсите.

            -Осигуряване на гаранции, че разходването на средства на сдружението се реализира в сходство с принципите за положително финансово ръководство, правомерност и бистрота. Разработване и въвеждане на вътрешни процедури, включващи антикорупционни мерки, системи за инспекция на сигнали за корупция, на знаци за измами, както и отчитане и докладване от всички чиновници на установените несъответствия.

             -Осигуряване и действие на надеждна система за интегрирано   управление   на риска в процеса на обмисляне и вземане на управнически решения.

              -Периодично актуализиране на организационна конструкция с оглед нейното адаптиране към изменящите се условия, за да бъде тя съответна и с потенциал да извършва стратегическите цели на компанията. 

              -Осигуряване на надеждна система за ръководство, развиване и задържане на личния състав с обезпечено поддържане нивото на компетентността му.

Изложеното до тук, научните знания и богатия управнически опит, който владея, в това число и постигнатите от мен резултати при ръководството на ВиК ” – Варна ми дава съображение да очертая съответни ограничения, приложението на които ще се отразят, в кратковременен и средносрочен проект, позитивно върху развиването на сдружението:
Планиране и реализиране на стъпки ориентирани към възстановяване качеството на услугите Водоснабдяване и Канализация в проблематични и незадоволително обезпечени региони и обитаеми места. Поетапна замяна на амортизирани сектори, приобщаване на нови мрежи и територии, носещи предстоящ капиталов капацитет.Адаптиране на всички използвани новаторски хрумвания и концепции налагащи „ зелените политики “ по повод присъщите особености в комуналния отрасъл.Подобряване отзивчивите политики по отношение на популацията и евентуалните клиенти посредством всички модерни канали и електронни платформи, търсене  на самостоятелни подходи и балансиране сред ползите на жителите и Предприятието, както и работа ориентирана към постигането на резистентен позитивен имидж на ВиК Варна.Внедряване на автоматизирани системи за ръководство, надзор и влияние на разнообразни функционалности по световната ВиК мрежа, включващи отдалечено мерене, арматурни възли, пречистващи и подемни станции, електромеханични елементи, електросъоръжения и т.н.Прилагането на съответни радикални ограничения и мероприятия към съществено понижаване огромните загуби на вода при употребата на водопреносната система.Намаляване административната тежест в сдружението, като за задачата бъде понижен управителният личен състав за сметка на изпълнителския и по едно и също време с това бъде създадена и въведена използвана система за атестиране на административния личен състав.Независимо обаче от методите, които принципалът ще избере за бъдещо развиване на ВиК ” – Варна, първата и съществена цел следва да бъде опазване живота и здравето на заетите в сдружението и техните фамилии, като не се допусне стесняване на заетостта.
В умозаключение ще обобщя, че концепцията за развиване на всяка компания е отворена и динамична система. Същата може да бъде променяна и допълвана при съблюдаване на заложените цели.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР