За първи път в дневния ред на ЕС са включени

...
За първи път в дневния ред на ЕС са включени
Коментари Харесай

ЕС обмисля санкции върху реекспорта на втечнен природен газ от Русия

За първи път в дневния ред на Европейски Съюз са включени наказания за съветския газ. Но обсегът на ограниченията ще бъде стеснен: Страните от Европейски Съюз ще продължат да купуват съветски полутечен природен газ, само че няма да могат да го реекспортират, откакто го преработят. След въглищата и петрола, газът е идващият огромен ход във войната на глобите. Но рискът той да окаже огромно влияние върху стопанската система на Европейски Съюз възпира дейностите. Анализаторът Джовани Сгаравати счита, че в този момент ценовият потрес ще бъде " напълно дребен и овладян ", и изяснява по какъв начин Европейски Съюз е изчаквал подобаващите условия.
С хранилището, което по принцип е на доста несъмнено място, и с новите снабдители, с новия контракт, Европейски Съюз счита, че може да стартира да постанова наказания на съветския газ. Мисля, че повода за всички наказания е, че желаеме да навредим повече на Русия, в сравнение с себе си. И по тази причина природният газ в никакъв случай преди не е бил глобен.
Джовани Сгаравати, анализатор в Bruegel

Докато Европейски Съюз понижава зависимостта си от съветския тръбопроводен газ от 40 % през 2021 година на 8 % през 2023 година, по данни на Европейски Съюз, вносът на полутечен природен газ се усилва през последните години. Особено в страни като Белгия и Испания. Реекспортът, прочут също като препродаване, към момента е значима част.
Русия прави към 8 до 9 милиарда $ годишно от експорт на полутечен природен газ. И препродаването към момента е много забележителна част от него, то е 10 до 15% от общия експорт на терминала за полутечен природен газ Ямал. Така че това има капацитет да засегне доста компании.
Джовани Сгаравати, анализатор в Bruegel

Посланиците на Европейски Съюз организираха първото разискване на този 14-и пакет от наказания против Русия. Целта е той да бъде утвърден преди Унгария да поеме председателството на Съвета през юли идната година, защото Будапеща към този момент се опълчи на предходните пакети.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР