Иранският президент Ебрахим Раиси е починал след хеликоптерна катастрофа, съобщиха

...
Иранският президент Ебрахим Раиси е починал след хеликоптерна катастрофа, съобщиха
Коментари Харесай

Официално: Иранският президент Раиси е загинал

Иранският президент Ебрахим Раиси е умрял след хеликоптерна злополука, оповестиха иранските медии. Хеликоптерът му се е разрушил в планински регион на страната.

Спасителните екипи претърсваха региона, откакто хеликоптерът, пренасящ Раиси, външния министър и други публични лица, изчезна.

Спасителите откриха изчезналия хеликоптер, а държавната телевизия заяви, че президентът е умрял.

" Служителят на иранската нация, аятолах Ебрахим Раиси, доближи най-високото равнище на страдалчество, до момента в който служеше на народа ", обявиха от държавната телевизия.
Правителството на Иран ще продължи да работи " без ни най-малки разстройства " след гибелта на президента Ебрахим Раиси при злополука с хеликоптер, се споделя в изказване на кабинета, представено от Агенция Франс Прес.
" Уверяваме лоялния народ, че пътят на службата ще продължи с неуморния дух на аятолах Раиси ", се споделя в изказването, като се акцентира, че работата на държавното управление ще продължи " без ни минимум разстройване ".

Държавната телевизия излъчи фотоси на Раиси, на фона на които звучеше глас на мъж, който рецитираше Корана.

Вицепрезидентът на Иран по въпросите на изпълнителната власт Мохсен Мансури разгласява в X стих от Корана, употребен за изложение на съболезнования.
Според иранската конституция, " при положение на гибел, уволняване, оставка, неявяване или заболяване на президента, траяло повече от два месеца, първият вицепрезидент поема пълномощията на президента ".
Този развой би трябвало да получи утвърждението на Върховния водач, а аятолах Али Хаменей е най-висшата власт в страната и неин държавен глава.
Бъдещият краткотраен президент, 68-годишният Мохамед Мохбер, беше назначен от Ебрахим Раиси за първи вицепрезидент през август 2021 година, след президентските избори./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР