Инициативата на ЕС За Земята Почистване 2017 в ПП Българка

...
Инициативата на ЕС За Земята Почистване 2017 в ПП Българка
Коментари Харесай

Земята Почистване 2017, събра 14 тона отпадъци

Инициативата на Европейски Съюз За Земята Почистване 2017 в Политическа партия Българка и Национален парк Централен Балкан завърши сполучливо с доста участници и доста почистени места в териториите на двата парка. От 04 до 10 септември в Чистенето се включиха към 70 индивида, които дружно събраха 14 тона боклуци в здрави чували, които са извозени до легални съоръжения за предпазване или третирането им, осведоми Българска национална телевизия.

Доброволците бяха от цялата страна, като най-многобройни бяха групите от Пловдив, Стара Загора и София. Най-младият участник беше на 7 години, а най-възрастният на 53. Включиха се хора с най-различни специалности и от доста разнородни среди: възпитаници, студенти, лекари, адвокати, инжeнери, техници, научни служащи, бизнесмени, IT експерти, дизайнери, икономисти, счетоводители, преподаватели в университети, еколози, обединени от устрема към чиста и съхранена природа.

Тази година бяхме изумени от огромните количества боклуци в горите, където се организира сеч. След дървосекачите остават доста отпадъци - пластмасови бутилки, опаковки от храни, туби с масла и горива, които са рисков боклук. „ Само в горите с FSC (Forest Stewardship Council) документ има особено условие към събирането и отстраняването на отпадъците след овакантяване на сечището от дърводобивната компания. В останалите случаи няма никакво условие и надзор по отношение на отпадъците, които се генерират по време на сеч. Така от никого не се търси отговорност за замърсяването - нито от горското стопанство, нито от фирмата-изпълнител на добива. Това би трябвало да се промени! ”, разяснява Данита Заричинова от За Земята.

Около хижите и разнообразни уреди за отдих намерихме доста строителни боклуци, в това число рискови - начупени тръби и плоскости от етернит, който е азбесто-циментова примес. Изхвърлянето на стиропор в природата е изключително рисково. Материалът се натрошава на дребни топчета, които се популяризират на големи площи посредством вятъра. Попадат в реки, езера, надълбоко в горите, където могат да бъдат погълнати от животните, заблудени, че стиропорените топченца са храна.

„ Много постоянно след ремонт на хижа или разглобяване на незаконни постройки, строителните боклуци се набутват в най-близкото дере с гора, където изчезват от погледа, само че остават да основават дълготраен стрес върху екосистемата ”, споделя Кристиян Найденов от За Земята.

Фирмите, които правят поправки, не са следени задоволително за отпадъците от органите на парковете. Предвид че предстоят още поправки по хижите, както и градежи на беседки и заслони, от За Земята упорстват за повече надзор върху това по какъв начин и къде се хвърлят отпадъците при такива действия.

„ На хижа Триглав боклукът в сметището беше свеж - имаше много отпадък отпреди 5 години. Това демонстрира, че практиката на изхвърляне на отпадъка на хижата в дупка изкопана в близост продължава, което е извънредно тревожно ”, отбелязва Драгомира Раева от За Земята.

Всички отпадъци събрани в местността Узана са извозени към сепарираща апаратура със съдействието на Общинско дружество „ Регионално хранилище за неопасни боклуци “- Габрово. Те се заеха всичко събрано да бъде разграничено и допустимо най-вече запаси да се рециклират. Металните боклуци събрани на Узана, хижа Триглав и хижа Мазалат, също са върнати в профилирани пунктове, след което ще бъдат модифицирани. Част от тях са отделени за приложимост от притежателите на хижите. Така от За Земята осъществяваме своето обръщение „ Не отпадък, а запас ”, като прилагаме правилата на кръговата стопанска система.

Дирекцията и чиновниците на Национален парк Централен Балкан също помогнаха за качване на артикули и за транспортиране на боклуците от хижите Мазалат и Триглав. Стопаните на хижи " Независимост ", " Мазалат " и " Триглав " също оказаха поддръжка и гостолюбие. Огромно самопризнание за всички доброволци, които се включиха за 19 поредна година с жива сила, жар и религия в общата ни идея за чисти планини.

През 2018 година За Земята ще означи 20 години на акцията „ Боклукът – в раницата ” с разнородни и забавни действия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР