Инхаус процедурата като замисъл е добра, но при нас е

...
Инхаус процедурата като замисъл е добра, но при нас е
Коментари Харесай

Георги Георгиев: Инхаус процедурата у нас е изцяло корупционен механизъм

„ Инхаус процедурата като план е добра, само че при нас е напълно корупционен механизъм. Крайните реализатори – голям брой компании, строят на повишена цена, без да носят гаранционна отговорност. “

Това сподели Георги Георгиев , някогашен народен представител от „ ИТН “ /ИТН/ и от „ Продължаваме промяната “ /ПП/, някогашен зам.-председател на районната комисия, имал е лична консултантска компания, управлявал е планове в региона на строителството, финансирани с обществени и с частни средства.

Коментарът му е по отношение на оповестеното от районния министър Андрей Цеков , че държавното управление ще индексира инхаус договорите за строителството на автомагистрала „ Хемус “ за ускорение дострояването на аутобана сред София и Варна . По думите му основните контракти са сред „ Автомагистрали “ и други компании за наем на служащи, на машинизация, на материали.

„ Разбиват един контракт на три обособени, като по този метод отпадат гаранционните периоди. В същото време вкарват механизъм, през който се източва бюджета. Такива контракти са привидни. Те не са унищожаеми, а оскъдни. И от тук идват проблемите – когато съдът разгласи тези контракти за оскъдни, разплащането с компаниите би трябвало да е на себестойност. Това е казусът, който всички се пробват да избегнат. Нищожността значи, че е платено повече на компаниите, в сравнение с би трябвало. Това е моето съображение да сезирам прокуратурата. Но от там към този момент месеци получавам безмълвие. Разликата за стотици милиони левове е умишленото увреждане на бюджета “ , разяснява Георгиев пред „ БНР “.

По думите му, в случай че всичко е законосъобразно, това значи, че всяка община може да си сътвори дребна строителна компания :

„ Достатъчно е да бъде вписана в регистъра като такава и всички публични поръчки може да се разпределят без Закон за обществените поръчки на компании с контракти за машинизация, за служащи, за материали. Така ще се обезсмисли целият закон. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР