Информация за болестта чума по дребните преживни животни вече има

...
Информация за болестта чума по дребните преживни животни вече има
Коментари Харесай

Порожанов: Пробите на дребни преживни животни за наличие на чума ще продължат

Информация за заболяването чума по дребните преживни животни към този момент има задоволително и законът би трябвало да се съблюдава. " Животновъден обект може да бъде единствено този, които 24 часа е подготвен да допусне органите на ветеринарните служби по всевъзможен случай да имат достъп до стадото. Това че някой не желае да одобри информацията, не е опрощение ". Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарния надзор през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

В новите 8 хиляди проби, които завършиха след дейностите в петте обитаеми места, наранени от болестта, са открити антитела на 256 животни, посочи Порожанов. Тези животни са виросоносители и би трябвало да решим по какъв начин да постъпим с тях, уточни той. " Оттук нататък пробите ще продължат, ще има втори и трети кръг, тъй като това е една рискова зона, поради съществуване на заболяването в южната ни съседка Турция ", разяснява Румен Порожанов.

Министeрството на земеделието, храните и горите планува актуализиране на програмата за предотвратяване против някои трансгранични болести по животните, включващи интензивен серологичен и виросологичен надзор в пограничните региони на областите Бургас, Ямбол и Хасково. Предстои също правенето на стратегия за контрол, надзор, профилактика и очистване на заболяването чумата по дребните преживни животни, поради създалата се епизоотична конюнктура, сподели Румен Порожанов.

Помолен да даде систематизирана информация, министърът осведоми, че в засегнатите области от заболяването чума по дребните преживни животни серологично са изследвани общо 17 хиляди животни от 494 ферми. Става въпрос за пробите, взети в 20-километровата зона към петте села, в които имаше открит вирус и те са в границите на три области - Хасково, Кърджали и Бургас.

Унищожените досега животни са 3857 овце и кози като стопаните са обезщетени на 100 % в размер на 827 хиляди лв., осведоми Порожанов. По думите му тези компенсации са били освен рационални, само че задоволителни за компенсиране на вредите. Отделно по програмата " де минимис " в областите Ямбол и Бургас на стопаните най-много от общините, които бяха под забрана за реализация на продукцията си отвън техните лимити, са изплатени в допълнение 2 млн. 925 хиляди лв.. Така средствата общо възлизат на 3 млн. 752 хиляди, като стопаните с умъртвени животни подлежат и на заявяване за обезщетение от Европейската комисия до 75 %.

Що се отнася до развиването на отглеждането на животни в региона на Странджа, то е предпазено посредством ПРСР. По нея страните получават обезщетителни заплащания при осъществяване на капиталова мярка, обвързвана с модернизиране на стопанствата, в това число за преправка и маркетинг на селскостопански артикули, изясни Порожанов.

Полупланинските и планинските региони получават и подкрепяне за развъждане на млечни крави при по-облекчени условия, сподели министърът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР