Информационните табла, поставени на ключови точки в градовете отчитат замърсяването,

...
Информационните табла, поставени на ключови точки в градовете отчитат замърсяването,
Коментари Харесай

Следете качеството на въздуха с онлайн калкулатор за вредни емисии

Информационните табла, сложени на основни точки в градовете регистрират замърсяването, по тази причина пък данните, които се изписват, са сложни за декодиране. " Затова създадохме СМОГ, калкулаторът на нездравословни излъчвания на Екологично съдружие “За Земята ”, на основата на американския показател за качеството на въздуха, който превежда данните на понятен език ", гласи формалният прес рилийз.

В момента има няколко осведомителни табла или уеб страници в София, Пловдив, Бургас и други градове, които изписват данните от измервателните станции, само че от тях не се схваща съвсем нищо. На таблата в София се изписват стойности за фини прахови частици с размер 10 микрона (ФПЧ10), без да е ясно за какъв интервал са и каква е пределно допустимата централизация (ПДК). Когато има превишаване, те не дават препоръки какво да създадем. Това, въпреки и частично, прави СМОГ: изберете замърсител, въведете цената, която ви интересува и отговорите са пред вас. Можете да намерите данните от измервателните станции в София в действително време на сайта на Националната автоматизирана система за надзор качеството на атмосферния въздух. СМОГ за момента не може автоматизирано да дава тази информация, тъй като Столична община, Изпълнителна организация по околна среда [1] и Регионална инспекция за опазване на околната среда отхвърлят да ги разгласяват в наличен, допускащ обработка, формат (т.нар машинно четим формат).

Опитът демонстрира, че максимален е казусът с въздуха през зимата, когато фините прахови частици остават дълго в атмосферата. Tогава превозът и отопляването с въглища и мокри дърва си подават ръка, с цел да създадат София най-мръсната столица в Европейския съюз и да я наредят измежду най-замърсените в света, по данни на Европейската организация за околната среда. А и с построяването на инсинератор, който ще гори софийския отпадък, вместо да го рециклира, обстановката няма да се усъвършенства. През 2013 година излагането на ФПЧ 2.5 е предизвикала към 467 000 случаи на преждевременна гибел в 41 европейски страни. За България случаите на преждевременна гибел се пресмятат на 13 700, което съставлява 136 500 изгубени години живот (YLL). За съпоставяне Австрия, която има население с 1.2 млн повече от България, случаите са 6960, Освен преждевременна гибел замърсяването на въздуха усилва броя на дихателните, сърдечните и раковите болести с краткосрочни и дълготрайни здравни последствия.

" Тъжното е, че проблемите, които имаме сега, са преодолени от градове с къде по-големи стопански системи. Мерките включват последователно отпадане на твърдите горива от отоплението, основаване на резистентен и ефикасен градски превоз, увеличение на зелените зони в града. Затова ние имаме вяра, че би трябвало да знаем какво дишаме, което е първа стъпка към деяние ", допълват от сдружението.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР