Инфлацията в САЩ ще остане на сегашното си ниво през

...
Инфлацията в САЩ ще остане на сегашното си ниво през
Коментари Харесай

Бивш шеф на банка съветва в какво да се инвестира

Инфлацията в Съединени американски щати ще остане на настоящето си равнище през идващите три години, защото пандемията засегна веригата на доставки, а икономическото възобновяване е възпрепятствано от дефицита на горива и работна ръка.

При тези условия, е добре да се влага не в криптовалути, а в „ твърди “ активи, да вземем за пример сребро, сподели за РИА Новости някогашният вицепрезидент на Lehman Brothers Лорънс Макдоналд.

„ Вероятно има 10 фактора, които вършат инфлацията устойчива. Но този път ще излизаме не от финансова рецесия, а от обстановка от боен вид. Прекъсванията във веригите за доставки, разноските за превозване на нефт – това предизвиква доста устойчива инфлация. Тя ще продължи през идващите три години “, сподели Макдоналд.

Според специалиста, който е работил в Lehman Brothers по време на финансовата рецесия през 2008 година, сегашната обстановка не наподобява на тази от това време. Макдоналд отбелязва, че спомагателните федерални разноски в Съединени американски щати може да не решат казуса, а, в противен случай, да подтикват инфлацията. „ Ако получавате чекове от „ чичо Сам “, за какво да се връщате на работа? Това е една от аргументите за инфлацията. “

Макдоналд не предвижда развиване на цялостна икономическа рецесия в Съединени американски щати. Според него, обаче, е изцяло допустимо да възникне „ балон “ с криптовалута, само че казусът няма да е толкоз сериозен, колкото при обстановката с Lehman Brothers, тъй като стопанската система в този момент е по-силна.

Според някогашния началник от Lehman Brothers, криптовалутата не е инвестиция, а е по-скоро хазарт, и по тази причина той поучава понастоящем да се влага не във финансови активи, а в „ твърди “ активи, да вземем за пример в сребро.

„ Мисля, че среброто е най-хубавата инвестиция в света сега, в случай че се притеснявате от инфлацията. Цената на индустриалното сребро, мисля, ще се увеличи с 300% през идващото десетилетие “, отбелязва Макдоналд. Той прибавя, че уранът също може да се преглежда като удачна инвестиция.

През последните месеци Съединени американски щати са изправени пред проблеми с спирания на доставките на потребителски артикули. Дефицитът докара до инфлация и индиректно способства за покачването на цените на силата. Пристанищата – където се събират контейнеровози в очакване да бъдат разтоварени – не могат да се оправят с увеличението на товаропотока. За да позволи казуса, администрацията разгласи прекосяване на двете най-големи морски пристанища в страната в калифорнийските градове Лос Анджелис и Лонг Бийч, към 24-часов работен режим, без почивни дни.

По данни на американското министерство на труда, инфлацията в страната през септември е на такива високи равнища, които не са регистрирани от август 2008 година

 

Вижте още:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР