Инфлацията в еврозоната забави своя темп през май, показват предварителните

...
Инфлацията в еврозоната забави своя темп през май, показват предварителните
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната забави своя темп през май

Инфлацията в еврозоната забави своя ритъм през май, демонстрират предварителните данни на Евростат, формалната статистическа работа на Европейския съюз. Годишната инфлация се намали внезапно до 6,1% от 7% през април, което е най-ниското равнище от февруари 2022 година насам. Средните упования на пазара бяха за по-умерено закъснение на инфлацията до 6,3%.
Въпреки това намаляване, инфлацията в еврозоната към момента се задържа надалеч над средносрочната цел на Европейската централна банка от 2%. На месечна база показателят на потребителските цени остана постоянен през май, откакто през април набъбна с 0,6%, съобщи " Нова ТВ ".
Забавянето на инфлацията в еврозоната е най-вече заради спада на цените на силата с 1,7% по отношение на май предходната година, откакто през април бяха увеличени с 2,4%. Също по този начин се следи закъснение на ценовия напън в секторите на храните, алкохола и тютюневите произведения, където цените се покачиха с 12,5%, само че това съставлява закъснение по отношение на растежа от 13,5% през предходния месец. Намаление на цените се регистрира и в бранша на неенергийните промишлени артикули (5,8% по отношение на 6,2% през април) и в бранша на услугите (5% по отношение на 5,2% през предходния месец).
Основната инфлация, която изключва цените на храни и сила, също се забави през май до 5,3% от 5,6% през април, демонстрират данните на Евростат.
Въпреки това закъснение, инфлацията в еврозоната остава на високо ниво, което продължава да провокира угриженост в икономическите кръгове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР