Инфлацията ще продължи да расте и през следващите месеци -

...
Инфлацията ще продължи да расте и през следващите месеци -
Коментари Харесай

ЕК с притеснителна прогноза за инфлацията

Инфлацията ще продължи да пораства и през идващите месеци - това предизвести изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за стопанската система в интерес на хората Валдис Домбровскис след днешния Съвет " Икономически и финансови въпроси " в Брюксел. Министрите още веднъж разискаха опциите за смекчаването на удара от високите цени на силата. 

Министрите са се съгласили, че 50 на 100 от цените на силата въздействат върху инфлацията, съобщи министърът на финансите Андрей  Ширцел, чиято страна сега ръководи Европейски Съюз. Той добави, че това има и обществена страна с повишението на цените като цяло. Еврокомисар Домбровскис напомни, че през октомври инфлацията в еврозоната е достигнала рекордните 4.1 на 100 и добави:

" Повечето от детайлите, които сега способстват за инфлацията, наподобява, че са преходни. Очакваме тя последователно да се успокои към 2022-ра година, само че откакто продължи да нараства още през идващите месеци ".

Министърът на финансите Валери Белчев е декларирал, че е нужен разбор на високите цени на силата върху цялата стопанска система. Той е подчертал, че те и инфлацията, която пораждат, са съществено предизвикателство освен за националните стопански системи, само че и за световната икономическа система, заради което е нужен съгласуван метод. 

Министърът на финансите на Словения Андрей Ширцел уточни като метод за облекчение на семействата, които страните-членки могат да подхващат, дълготрайни контракти с закрепени цени и основаването на специфични фондове. Оптимистичната нотка от днешния съвет пристигна от еврокомисар Домбровскис, който заяви, че всички страни-членки ще се върнат към равнището на Брутният вътрешен продукт от 2019 година тази или идната година, като някои към този момент са го постигнали.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР