Индустриален клъстер Сигурност ИКС настоява за оттеглянето и основното преработване

...
Индустриален клъстер Сигурност ИКС настоява за оттеглянето и основното преработване
Коментари Харесай

Браншът не харесва Закона за частната охранителна дейност

Индустриален клъстер " Сигурност " ИКС упорства за отдръпването и главното преправяне на Закона за частната охранителна активност . Според сектора законът е в нарушаване както на българската Конституцията, по този начин и в правото на Европейския съюз.

На полемиката, извършена в Българската стопанска камара, изпълнителният шеф на ИКС Татяна Иванов изясни, че всички организации са обединили напъните си, Законът за частната охранителна активност за бъде спрян и напомни, че са поискали президентът да наложи несъгласие .

Тя разгласи за неуместно опита с проектонаредби да се вкарват условия, с които да се трансформира самия закон, което съставлява и нарушаване на правната процедура. " Това единствено по себе си основава не по-малко чувство и не по-малко корупционен напън върху бизнеса ", регистрира тя.

 Да спре използването на Закона за частна охранителна активност желаят от сектора
Да спре използването на Закона за частна охранителна активност желаят от сектора

Противоречия и увеличение на административната тежест виждат охранителните компании

Иванова показа позицията на членовете на ИКС - Българска камара за " Охрана и сигурност " (БКОС), Национална асоциация на лицата и сдруженията извършващи частна и охранителна активност (НАЛСИЧОД), Национална асоциация на компании за комерсиална сигурност (НАФТСО), Национална асоциация на компаниите, охраняващи с механически средства (НАФОТС), Национална браншова камара охранители и детективи (НБКОД) и Съюз на компаниите за защита и сигурност (СФОС) ",

Шефът на ИКС изрази готовността на всички частни организации да сътрудничат на законодателя и способените институции , с цел да основат " обикновено функционираща нормативна уредба във връзка със ЗЧОД, която да е съгласно българското законодателство.

 И Радев пита Конституционен съд за закона за частната защита
И Радев пита Конституционен съд за закона за частната защита

Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността на хората в обитаемоте места

" Ако до 30 април 2018 година не получим отговор от българските ръководещи и не се одобряват мненията и позицията ни по отношение на ЗЧОД, то тогава сме решени на протестни дейности ", отсече тя.

От комерсиалните организации са настояли законът за частната охранителна активност да бъде съгласуван с европейските правила и практики и да формулира правилни правила, работещи процедури и условия към бизнеса, да дава ясни и справедливи критерии за надзор и самостоятелни контролни органи, недопускащи условия за корупционна среда.

Според ИКС измежду минусите в Закона за частната охранителна активност са е въвеждането на доста неработещи регулаторни условия , а възбраната за наемане на подизпълнители лишава компаниите от правото на свободно договаряне, законът дава опция Министерство на вътрешните работи да ревизира самичък себе си , основава се неравнопоставеност сред операторите от бранша.

 Работодатели желаят президентско несъгласие на Закона за частната охранителна активност
Работодатели желаят президентско несъгласие на Закона за частната охранителна активност

Новият закон постанова свръхрегулация на бранша, в контраст на наклонността за намаляването на регулаторните режими в България и Европейски Съюз

Ангел Иванов, ръководител на УС на ИКС изясни, че Законът за частната охранителна активност притиска комерсиалните организации като слага още по-сериозни рамки на бизнеса . Иванов изрази готовността си да поддържа всички настоящи организации и сдружения, които упорстват, че ЗЧОД би трябвало да бъде спрян и модифициран. Този закон е брак, изрази възмущението си ръководителят на ИКС.

Николета Атанасова, ръководител на УС на Българската камара " Охрана и сигурност " изрично съобщи, че със Закона за частната охранителна активност условия са по-големи към Българската камара " Охрана и сигурност ", в сравнение с към Министерство на вътрешните работи .

На събитието участваха и редица представители на седем браншови организации, които също се оповестиха срещу новоприетия Закон за частната охранителна активност и подзаконовите актове към него. Те също желаеха неговото прекъсване и преправяне.

 Цацаров: Държавата дава отговор за сигурността на жителите, не частни компании
Цацаров: Държавата дава отговор за сигурността на жителите, не частни компании

Цацаров желае Конституционен съд да се разгласи срещу разпореждания в Закона за частната охранителна активност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР