Индонезийските власти признаха, че липсва система за ранно предупреждение за

...
Индонезийските власти признаха, че липсва система за ранно предупреждение за
Коментари Харесай

Властите в Индонезия признаха, че липсва система за предупреждение за цунами при вулканични изригвания

Индонезийските управляващи признаха, че липсва система за ранно предизвестие за цунами при изригвания на вулкани. Това заяви през днешния ден ръководителят на центъра за предотвратявания на трусове и цунами към Агенцията по метеорология, климат и геофизика Рахмат Трийоно.

"Механизмите за ранно предизвестие, с които разполагаме все още, са свързани най-много с тектонични феномени, а не с вулканични ", заяви Трийоно, представен от новинарския портал "Детик ".

В края на септември на остров Сулавеси стана мощно земетресение, довело до разрушително цунами, чиито талази доближиха 7 метра. Впоследствие управляващите признаха, че системата за ранно предизвестие за цунами не работи пълноценно в Индонезия към този момент 6 години.

От 2012 година в страната не действа дълбочинен датчик за ранно предизвестие, който е един от основните детайли на системата. Според служители от разнообразни ведомства повода е липса на нужното финансиране, което с всяка година понижава. Сега в Индонезия работят единствено 130 датчика за смяна на морското ниво. В Япония те са към хиляда, въпреки тази страна по размери да е съпоставима единствено с част от остров Ява, напомня ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР