Индийските депутати се преместват в нова сграда на парламента, докато правителството провежда специална сесия

...
Индийските законодатели се сбогуваха със сградата на парламента от британската
Коментари Харесай

Индийските законодатели се сбогуваха със сградата на парламента от британската епоха и се преместиха в нова сграда в съседство на това, което премиерът Нарендра Моди каза, че е „ исторически ден”.

През май Моди откри новата сграда, част от амбициозно преустройство на така наречения комплекс Central Vista в Ню Делхи, на фона на протести от опозиционни партии, които искаха президентът на Индия да встъпи в длъжност вместо него.

Новата, по-голяма четириетажна сграда може да побере 1272 членове – почти 500 повече от предишната.

„Много емоционален момент е да се сбогуваме със старата сграда на парламента... Нейната слава също принадлежи на нас“, каза Моди, обръщайки се към долната камара на парламента в старата сграда в понеделник.

Построена от британските архитекти Едуин Лутиенс и Хърбърт Бейкър две десетилетия преди независимостта на Индия през 1947 г., старата сграда е свидетел на мъчителното раждане на републиката и след това служи като пазител на най-населената демокрация в света.

Сега предстои да се превърне в музей, като неговите 788 членове се преместват в нов комплекс с триъгълна форма, построен на приблизителна цена от $120 милиона.

Това е част от реконструкция на стойност 2,8 милиарда долара на офиси и резиденции от британската епоха в центъра на Ню Делхи, която ще включва и блокове от сгради за правителствени министерства и отдели и новата резиденция на министър-председателя. Целият проект се простира на 3,2 километра (1,9 мили).

Големи опозиционни партии през май бойкотираха откриването на новата сграда, наричайки я екстравагантна, в рядка демонстрация на единство срещу управляващата индуистка националистическа партия на Моди, която управлява от девет години и се бори за трети мандат на изборите догодина .

„Днес е повод да си припомним и да си припомним парламентарното пътуване от 75 години Индия, преди процедурите да бъдат преместени в новооткритата сграда“, каза Моди на специална сесия на парламента преди преместването във вторник.

Речта му отбеляза началото на петдневна специална сесия, свикана от правителството, но няма незабавно потвърждение за законопроектите, които ще бъдат обсъждани. Индийските законодатели обикновено се срещат три пъти годишно: за бюджетна сесия, мусонна сесия и зимна сесия.

Съобщението за петдневната специална сесия миналия месец беше критикувано от опозиционните депутати, които казаха, че правителството на Моди не е направило публично своя парламентарен дневен ред и го обвиниха в „подкопаване“ на демокрацията чрез приемане на важни закони без много дебат или обсъждане .

Миналата седмица правителството публикува „предварителен списък“, в който се споменават четири законопроекта, включително противоречива мярка, която се очаква да промени начина, по който се назначава главният комисар по изборите в Индия.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР