Индия транспортира 35 арестувани сомалийски пирати до Мумбай, дни след

...
Индия транспортира 35 арестувани сомалийски пирати до Мумбай, дни след
Коментари Харесай

Индия изправя пред съда сомалийските пирати, отвлекли Руен

Индия транспортира 35 задържани сомалийски пирати до Мумбай, дни откакто военноморски командоси освободиха отвлечения транспортен съд " Руен " и избавиха заложниците, измежду които има 7 българи.

Отвличането на плаващия под малтийски байрак " Руен " през декември беше първият случай от 2017 година насам, когато сомалийски пирати сполучливо се качват на борда на товарен транспортен съд.

Индийските командоси се качиха на кораба и поеха контрола над него на 17 март на към 480 км от крайбрежията на Сомалия.

Ескадреният миноносец INS Kolkata, който ръководеше избавителната интервенция, е дошъл в Мумбай през днешния ден, превозвайки всички 35 мъже, упрекнати в отвличането, съобщи Агенция Франс Прес.

В изказване на военноморските сили се споделя, че интервенцията е " в поддръжка на правилата на интернационалното право и на уговорката за обезпечаване на безвредни морета и морска сигурност в района ".

Журналист на Агенция Франс Прес, който е бил на мястото на случая, е видял по какъв начин всеки от арестуваните мъже е бил " закопчан " с белезници и отведен в полицейски микробус.

Говорителят на военномо,ските сили Вивек Мадхвал съобщи, че тази седмица за първи път от повече от десетилетие насам хванати в морето мъже ще бъдат докарани на индийския бряг, с цел да бъдат съдени за пиратство.

Съгласно индийските закони за битка с пиратството мъжете са застрашени от смъртна присъда, в случай че бъдат наказани за ликвидиране или опит за ликвидиране, и от пожизнен затвор единствено за пиратство.

Спасяването предходната събота беше кулминационната точка на 40-часова интервенция.

Командосите се спуснаха с парашути от боен аероплан C-17, с цел да се качат на кораба в офанзива, която " сполучливо притисна в ъгъла и принуди " всичките 35 пирати на борда да се предадат, се споделя в изказване на индийските военноморски сили.

Те освободиха 17-те членове на екипажа на " Руен " - 9 от Мианмар, 7 от България и един от Ангола - никой от които не беше ранен при спасяването. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР