Индия и Китай обещават да поддържат „мир и спокойствие“ покрай спорната граница въпреки напрежението

...
Китайските и индийските военни командири обещаха да поддържат мира и
Коментари Харесай

Китайските и индийските военни командири обещаха да „поддържат мира и спокойствието“ по спорните си граница в очевидно усилие за стабилизиране на ситуацията след нарастване на напрежението

От Асошиейтед прес, 16 август 2023 г., 1:47 ч. Министерството на отбраната на Китай каза, в очевидно усилие на страните да стабилизират ситуацията след нарастване на напрежението.

Китайското министерство на отбраната излезе със съвместно изявление в социалните медии късно във вторник, в което се казва, че 19-ият кръг от разговори на ниво командир между страните, проведени в неделя и понеделник, е довел до „положителен , конструктивна и задълбочена дискусия“, съсредоточена върху решаването на проблеми, свързани с линията на действителен контрол в западния сектор на границата.

В изявлението се казва, че те „се съгласиха да разрешат оставащите въпроси по експедитивен начин“, но няма индикации, че която и да е от страните е готова да предложи отстъпки. Въпреки това и двамата изглеждат нетърпеливи да избегнат сблъсъците между техните войски, които доведоха до кръвопролития през последните години.

„Междувременно двете страни се съгласиха да поддържат мира и спокойствието на място в граничните райони“, се казва в изявлението.

Линията на действителния контрол разделя държаните от Китай и Индия територии от Ладак на запад до източния щат на Индия Аруначал Прадеш, за който Китай претендира изцяло. Индия и Китай водиха война за границата си през 1962 г. Както подсказва името й, тя разделя зоните на физически контрол, а не териториални претенции.

Според Индия, де факто границата е дълга 3488 километра (2167 мили), но Китай рекламира значително по-къса цифра.

Общо Китай претендира за около 90 000 квадратни километра (35 000 квадратни мили) територия в североизточната част на Индия, включително Аруначал Прадеш с неговото основно будистко население.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Индия казва, че Китай заема 38 000 квадратни километра (15 000 квадратни мили) от нейната територия в платото Аксай Чин, което Индия счита за част от Ладакх, където се провежда настоящият сблъсък.

Китай, междувременно, започна да циментира отношенията с основния враг на Индия Пакистан и да го подкрепя по въпроса за оспорвания Кашмир.

Пожари избухнаха отново през 1967 и 1975 г., което доведе до повече смъртни случаи и от двете страни. Оттогава те приеха протоколи, включително споразумение да не използват огнестрелни оръжия, но тези протоколи се разпаднаха.

Сблъсък преди три години в района на Ладак уби 20 индийски войници и четири китайци. То се превърна в дълготрайно противопоставяне в скалистия планински район, където всяка страна е разположила десетки хиляди военни, подкрепяни от артилерия, танкове и бойни самолети.

И Индия, и Китай изтеглиха войски от някои райони на северния и южния бряг на Пангонг Цо, Гогра и долината Галван, но продължават да поддържат допълнителни войски като част от многостепенно разполагане.

През април министърът на отбраната на Индия обвини Китай, че ерозира „цялата основа“ на връзките между страните чрез нарушаване на двустранни споразумения по време на разговори с китайския си колега генерал Ли Шанфу.

Индия казва, че разполагането на голям брой китайски войски, тяхното агресивно поведение и опитите за едностранна промяна на статуквото на границата нарушават споразуменията между страните.

Ли беше на посещение в Ню Делхи, за да присъства на среща на началниците на отбраната на Шанхайската организация за сътрудничество, която се състои от Китай, Индия, Пакистан, Русия, Казахстан, Къргизстан, Таджикистан и Узбекистан.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР