Индия достави 2 тона лекарства в Афганистан, въпреки че все

...
Индия достави 2 тона лекарства в Афганистан, въпреки че все
Коментари Харесай

Индия изпрати лекарства в Афганистан

Индия достави 2 тона медикаменти в Афганистан, макар че към момента не признава публично държавното управление на талибаните, съобщи Асошиейтед прес.

Лекарствата са били доставени на основаната с индийска помощ през 2004 година болница " Индира Ганди " в Кабул, заяви представителят на външното министерство на Индия Ариндам Багчи.

В своето известие Багчи добави, че предишния месец Индия е доставила в Афганистан 500 000 дози на ваксини против Covid-19 и 1.6 тона медицински консумативи посредством Световната здравна организация.

Индия разгласи и че ще достави в Афганистан 50 000 тона жито, с цел да облекчи дефицита на храна там и сега прецизира детайлностите по доставката с държавното управление на Пакистан.

Пакистан не разрешава индийски транспортни средства да употребяват сухопътния маршрут през страната към Афганистан, поради обтегнатите връзки с държавното управление на индийския министър председател Нарендра Моди.

Откакто талибаните превзеха Кабул, афганистанската стопанска система, която по този начин или другояче беше опустошена от войни и разчиташе на интернационалните дарения за оцеляването си, е пред цялостен провал.

Почти 80 % от бюджета на предходното държавно управление на Афганистан беше обезпечаван от интернационалната общественост. Спрените в този момент пари служеха за финансиране на лечебни заведения, учебни заведения, фабрики и работата на държавното управление.

Делхи няма дипломатическо наличие в Кабул, откакто изтегля чиновниците си преди изтеглянето на предвожданите от Съединени американски щати войски от Афганистан през август. Въпреки това Индия се срещна с представител на талибаните на 31 август в Катар.

Преди завладяването на Кабул от талибаните Индия предоставяше оперативно образование и военна техника на афганистанските сили за сигурност, макар че не беше изпратила свои военни на място. Тя беше и най-големият снабдител на помощи за развиване на Афганистан.

Изконните противници Индия и Пакистан от дълго време се пробват да упражняват въздействие в Афганистан, с цел да защитят ползите си в областта на сигурността.

Лидерите в Индия се притесняват, че идването на власт на талибаните ще бъде от изгода за Пакистан и ще сътвори заплаха от дестабилизиране на ситуацията в противоречивия район Кашмир, където от десетилетия тлее въоръжен спор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР