Индикативната дата за въвеждане на еврото в България е 1

...
Индикативната дата за въвеждане на еврото в България е 1
Коментари Харесай

България планира да замени лева с евро на 1 януари 2024 г.

Индикативната дата за въвеждане на еврото в България е 1 януари 2024 година

Това е записано в готови от Министерството на финансите за основаване на Координационен съвет за подготовка на Р България за участие в еврозоната.

Датата 1 януари 2024 година бе упомената като допустима за България през юли 2020 година от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е един от най-последователните подръжници на България по пътя към единната европейска валута. Гаранции дали участието ще се случи на тази дата обаче няма.

Със сигурност се знае, че българският лев би трябвало да премине сполучливо присъединяване си във валутния механизъм ERM II, прочут като чакалнята за еврото, най-малко до 10 юли 2022 година След това е нужен позитивен отчет на Европейската централна банка и комисията, както и реализиране на единодушие измежду страните членки на еврозоната. България би трябвало да се вмести и в критерия за инфлация, който не съумя да извърши при последната оценка на ЕЦБ.

На фона на всички неясноти посочването на съответна дата за влизане в еврозоната в формален държавен документ месец преди парламентарните избори може да се пояснява в две направления. Или кабинетът е напреднал в договарянията с европартньорите си до степен, в която може да договаря съответна дата. Или задачата е да се излъчи политическо обръщение към гласоподавателите за достиженията на ГЕРБ по пътя към еврозоната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР