Индексът на световните цени на агенцията на ООН по храните

...
Индексът на световните цени на агенцията на ООН по храните
Коментари Харесай

Цените на храните отново се понижиха през юли


Индексът на международните цени на организацията на Организация на обединените нации по храните се намали още веднъж през юли, отдалечавайки се още повече от рекордните стойности, достигнати през март, заяви Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Индексът на цените на храните на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО), който наблюдава най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближи приблизително 140,9 пункта предишния месец по отношение на ревизираните 154,3 пункта за юни. Стойността за юни преди беше избрана на 154,2 пункта.

Индексът за юли към момента е с 13,1 % по-висок от същия месец година по-рано, тласнат нагоре от въздействието на нашествието в Украйна, неподходящото време и високите индустриални и транспортни разноски.

" Спадът на цените на питателните артикули от доста високи равнища е добре пристигнал, само че остават редица несигурности ", сподели основният икономист на ФАО Максимо Тореро. Той добави, че мрачните световни стопански вероятности, валутната неустойчивост и високите цени на торовете, които могат да повлияят на бъдещото произвеждане и поминъка на фермерите, в цялост съставляват съществено напрежение за световната продоволствена сигурност.

Подиндексите за цените на растителното масло, захарта, млечните артикули, месото и зърнените култури се намалиха на месечна база през юли, като индикаторът за пшеницата се срина с 14,5 %, частично заради постигнатото съглашение сред Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации за деблокиране на износа на зърно от черноморските пристанища.

Индексът за цените на царевицата падна с 10,7 % през юли, което също се дължи частично на договорката Русия-Украйна, както и на нарасналата сезонна наличност от основните производители Аржентина и Бразилия, съобщи ФАО.

Три кораба, пренасящи общо 58 041 тона царевица, получиха позволение да изоставен украинските пристанища през днешния ден, заяви организацията, следяща интервенцията. Първият транспортен съд, пренасящ украинско зърно, отплава от Одеса в понеделник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР