Индексът на промишленото производство по предварителни данни през август 2018

...
Индексът на промишленото производство по предварителни данни през август 2018
Коментари Харесай

Индексът на промишленото производство расте с 0.8 % през август спрямо юли


Индексът на промишленото произвеждане по предварителни данни през август 2018 година, изчислен от сезонно изгладените данни, се усилва с 0.8% спрямо юли 2018 година. Това излиза наяве от данните на Националния статистически институт (НСИ). През август 2018 година при календарно изгладения показател на промишленото произвеждане е регистриран растеж от 2.3% по отношение на съответния месец на 2017 година.

Увеличение през август по отношение на предходния месец е записано в преработващата индустрия - с 1.6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, а понижение е регистрирано в добивната индустрия - с 2.1%.

По забележителен растеж в преработващата индустрия се следи при: ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 14.8%, производството на електрически уреди - с 11.5%, производството на питиета - с 4.7%, производството на химични артикули - с 4.5%. Спад е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 11.0%, производството на транспортни средства, без коли - със 7.5%, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 6.0%, производството на мебели - с 5.5%.

На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в преработващата индустрия - с 5.0%, а спад е регистриран в добивната индустрия - със 17.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.

По-значително нарастване в преработващата индустрия по отношение на миналата година се следи при: ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 32.3%, производството на електрически уреди - с 26.1%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 23.1%, производството на транспортни средства, без коли - с 15.2%.

Намаление е регистрирано при: производството на тютюневи произведения - с 37.9%, производството на химични артикули - с 8.7%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - със 7.7%.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР