Швеция се бори да се справи с последиците от многократните протести срещу изгарянето на Корана

...
Твърдолинейни ислямистки протестиращи изгарят шведското знаме в Карачи, Пакистан - Авторски
Коментари Харесай

Твърдолинейни ислямистки протестиращи изгориха шведското знаме в Карачи, Пакистан Твърдолинейни ислямистки протестиращи изгарят шведското знаме в Карачи, Пакистан - Авторски права AP Photo От Андрю Наути Публикувано на 08/08/2023 - 07:00

Поредица от разрешени от правителството протести поставиха въпросите за свободата на словото и шведската идентичност, докато правителството предупреждава, че националната сигурност е застрашена.

Спектакълът с разкъсване и изгаряне на Кораните по време на протести в Швеция подхрани интензивен обществен дебат у дома – и по стандартите на шведските вътрешни работи, инцидентите по време на законни протести предизвикаха шокиращо интензивен международен фурор.

РЕКЛАМА

Гневни демонстрации са наблюдавани в страни от Ирак до Индонезия с протестиращи, ядосани не само от самите опожарявания, но и от факта, че са се случили на събития, за които шведските власти са дали разрешение. 57-членната Организация за ислямско сътрудничество представи план за действие от 35 точки по въпроса на генералния секретар на ООН.

Шведското правителство – дясна коалиция, управляваща чрез споразумение с крайнодесните Шведски демократи – се опитва да успокои отношенията си с тези засегнати правителства, особено Турция, която блокира присъединяването на Швеция към НАТО.

И също е под натиск да предприеме решителни действия у дома.

Линията на правителството все повече е, че както самите изгаряния на Корана, така и възмущението срещу тях се подхранват от чуждестранни агенти-провокатори и усилия за дезинформация – включително от Русия – която е ядосана от перспективата Швеция да се присъедини към НАТО.< /p>

Съобщава се също, че някои жители на Швеция призовават за „отмъщение“ на тези, които са изгорили Корана публично, въпреки че не е ясно дали те са по-зловещи от фишинг измама.

< p>Министрите досега са изключили възможността за изменение на шведския закон за свободата на словото или , като Кристерсон настоява, че има място за отговорност, а не за държавно ограничение. „Всичко, което е законно, не е подходящо“, каза той на пресконференция миналата седмица. „Може да е ужасно, но все пак законно.“

Вместо това, според изявленията на Кристерсон, че спорът се подклажда от „външни лица“, които имат намерение да подкопаят безопасността на страната, граничната полиция се засилва.

От този месец граничните служители получават засилени правомощия за спиране и претърсване и електронно наблюдение, ход, който според министъра на правосъдието Гунар Щрьомер ще им позволи „да идентифицират хора, идващи в Швеция, които биха могли да представляват заплаха за сигурността .”

Потенциалният риск за националната сигурност, породен от спора, е очевидно сериозен. Но също така се очертава въпросът какво означава сагата за изгарянето на Корана за гражданската идентичност на Швеция – по-конкретно основните ценности като свобода на словото, откритост и социално равенство.

Значението на тези ценности едва ли е установено в Швеция. Както в различни други европейски демокрации, различните политически тенденции заемат различна позиция относно това къде е балансът между свободата на изразяване и социалната отговорност.

По-рано тази година бившият министър-председател и лидер на социалдемократите Магдалена Андершон каза пред National телевизионен оператор SVT, че тези, които изгарят Корана в знак на протест, „“ правят неволна услуга на онези, които се стремят да разделят шведското общество, и че те са били длъжни да обмислят последствията от своите действия.

РЕКЛАМА

Но също така спорен е въпросът къде имигрантите, и мюсюлманите се вписват в шведското общество, въпрос, който стана по-спорен през последното десетилетие, когато радикалната десница набра скорост.

Ярост

< p>Шведските демократи заеха позиция на скептична по отношение на имиграцията партия, която твърди, че защитава традиционната шведска култура. Партията е особено културно догматична, когато става въпрос за исляма, който високопоставени фигури, включително лидерът Джими Окесон, често са предполагали, че е и може да се счита за заплаха за целостта на шведското общество.

(Както нещата стоят, на Швеция се смята за мюсюлманска.)

С идеи като тези отпред и в центъра на своята платформа, партията се издигна до втората по големина в шведския парламент и сега поддържа сегашното коалиционно правителство чрез споразумение за доверие и доставка, което означава, че гласът му в публичния дебат е по-силен от всякога.

Åkesson не е одобрил изгарянето на Корана като форма на протест. По-рано тази година, когато въпросът започна да се развива, той подчерта, че Швеция защитава правото на изгаряне на Корана, точно както защитава правото на изгаряне на Библията.

РЕКЛАМА

По-агресивен, обаче е неговият съпартиец Ричард Йомсхоф, председател на комисията по правосъдие на Риксдага. След най-малко десетилетие на известни груби коментари за мюсюлманите, миналата седмица той написа в Туитър, че ислямът е „антидемократична, насилствена и женомразка религия/идеология“, описвайки пророка Мохамед като „военачалник, масов убиец, търговец на роби и разбойник“. .

Тези видове изявления съвпадат с тона на по-скорошни протести за изгаряне на Корана, които изглеждат все по-калибрирани, за да поддържат продължаващия спор възможно най-разгорещен.

При инцидент тази седмица на друг протест, разрешен от правителството, двама известни протестиращи  като контрапротестиращи скандираха „Аллаху Акбар“. Засегнатите мъже са граждани на Ирак, които организираха подобни протести тази година, заявявайки, че искат Корана да бъде напълно забранен в Швеция.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР