Името на Лиляна Русева е добре познато на онези, които

...
Името на Лиляна Русева е добре познато на онези, които
Коментари Харесай

Творби на Лиляна Русева представя Квадрат 500

Името на Лиляна Русева е добре познато на тези, които са били участници или са следили развиването на изобразителното изкуство в България през втората половина на ХХ век. Творчеството на художничката изрично съставлява важен дял измежду водещите насоки и трендове в неговия образ и темперамент. Настоящата експозиция, чийто мотив е 90-годишнината от рождението на авторката (1932-2009), е опция освен да се докоснем още един път до нейния свят в картини, акварели и рисунки, само че и да ги осмислим и да ги съпреживеем в нова светлина, по-пълно и изцяло от позиция на несъмнения й принос в нашата художествена просвета, се споделя в информация от галерията.> " Спомен от Русе ", 1985, маслени бои, платно, ХГ - Русе
В света, който художничката построява, няма да се сблъскаме с спорове и с несъгласия, с екзистенциални драми или с егоцентрично себеразкриване на авторовия " Аз ", постоянно срещано в света на актуалния актьор. Няма да открием и признаците на форсираната и властна експресия, подчертаваща субективното начало. Точно назад - етичната настройка на Лиляна Русева допуска смаляване на себе си и безшумно, ненатрапчиво страхопочитание пред енигмата на другия и " смелостта на художничката да пази освободената фамилиарност на женската персона " (Кирил Кръстев).
Чрез пейзажи, портрети, автопортрети, натюрморти, фигурални композиции и голи тела е изработен опит за обгръщане на цялото жанрово и тематично многообразие в живописта на Лиляна Русева. Включени са картини и рисунки от фонда на Националната изложба, Софийската градска художествена изложба, художествените галерии в Плевен, Габрово, Кюстендил, Пловдив, Русе, Варна, Ловеч, Сливен и Смолян, от наследниците и от частни колекционери. Изложбата е съпроводена от издание с текстове на проф. доктор Чавдар Попов и Иво Милев, който е и куратор на изложбата, с асистентка доктор Таня Станева.
Осъществява се с финансовата поддръжка на Министерството на културата.>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР