Имената на тези трима видни християни от I век, живели

...
Имената на тези трима видни християни от I век, живели
Коментари Харесай

Днес честваме паметта на няколко светци

Имената на тези трима видни християни от I век, живели в град Колоса, област Фригия, Мала Азия, се загатват с почитание от деятел Павел. В своето Послание до Филимон той ги назовава обични сътрудници и съратници в разпространението на избавителното благовестие (т.е. обучение на положителната новина за спасението) на Христос. Там апостолът приказва и за " домашната черква " на Филимон, което значи, че цялото му семейство дружно с прислугата били християни. А свети Архип след това бил подложен за свещеник на Колоса. 

Апостол Павел, до момента в който бил държан в окови в Рим, изпратил писмо до Филимон по мотив покръстването на неговия избягал плебей Онисим (виж 15 февруари), в което му предложил да го одобри към този момент не като плебей, а като брат в името на Христос (това означавало да го освободи от иго, което било право единствено на господаря на роба). Защото Филимон след покръстването си живеел като добър християнин. В неговия дом вярващите в Христос се събирали за молитва и правили богослужения. Апостол Павел му упълномощил да благовести Божието слово и Филимон старателно изпълнявал тази повеля на своя преподавател и покръстител.

Апфия била брачна половинка на Филимон. И тя с подготвеност служела на Бог, като пособия на проповедниците на Божието слово: приемала ги в дома си, хранела ги, полагала грижи за тях, когато били заболели, и във всичко се проявявала като вярна сътрудница на своя брачен партньор. Заедно с Архип и Филимон Апфия се удостоила с мъченическа гибел поради вярата в Христос. По време на едно свое празненство езичниците в Колоса разбрали, че всички християни са събрани на молитва в дома на Филимон. Тогава ги нападнали ненадейно, разгонили богомолците, а Филимон, Архип и Апфия били отведени на съд пред регионалния шеф, който ги предал на изтезания и най-после ги осъдил на гибел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР