Имате ли проблеми със съня? Ето 8 от най-често задаваните

...
Имате ли проблеми със съня? Ето 8 от най-често задаваните
Коментари Харесай

Имате ли проблеми със съня? Вижте решенията!

Имате ли проблеми със съня? Ето 8 от най-често задаваните въпроси за разстройствата на съня, и по какъв начин да се справите с проблемите.
Повечето хора си мислят, че осемте часа сън са наложителни, поради това една неспокойна нощ за тях се трансформира в „ проблеми със съня ”. Но е напълно обикновено от време на време да се събуждате през нощта, а пък немного продължителният сън може да е бездънен и задоволително отморяващ. Ето въпросите, които постоянно си задавате за разстройствата на съня, и по какъв начин да се справите с проблемите. Когато легна вечер, в главата ми нахлуват един куп мисли и не мога да заспя. Какво да върша?
Не е чудно, тъй като в тъмната и тиха спалня вечерта след напрегнатия ден оставаме на мира. Всичко, което ни е ядосало, развълнувало или зарадвало денем, превзема в този момент съзнанието ни. Ние въображаемо сме още в всекидневието, не сме подготвени за сън. Вследствие на това напрежение кръвоносните съдове се стесняват, ръцете и краката стават студени. Доказано е, че ниската температура пречи на заспиването.

Най-добре е да спазвате правилото „ топли крайници, студена глава “.
Има един елементарен трик да настроите тялото си за отмора – като стоплите краката си. Може да извършите топла баня за краката или извършения, които усъвършенстват кръвообращението, няма значение, значимо е да се стоплите, тогава сънят идва по-бързо. Ако това не помогне, пробвайте се да успокоите духа си с някои ритуали. Планирайте половин час вечер за размисли в обичаното кресло или отпуснати на дивана. Или пък запишете всичко, което ви тормози, на лист хартия. Така ще прогоните тежките мисли, когато си легнете. Помага и подобаваща разтоварваща музика и една чаша билков чай вечер на свещи – всичко това подсказва на тялото и духа ни, че следва отмора. Броенето на овце не оказва помощ изключително. По-добре си създайте лична картина на спокойствието. Представете си да вземем за пример, че лежите в хамак на брега на морето или берете цветя на планинска поляна. Украсете картината с колкото можете детайлности, представете си даже подобаващите аромати и шумове. С времето тази картина ще се асоциира за вас с разтоварване и ще прогонва тежките мисли.

Доспива ми се, до момента в който виждам телевизия, само че като си легна в спалнята, към този момент не мога да заспя.
Кратката сънливост пред тв приемника ни кара да преодолеем за малко умората, насъбрана денем, и то с една фаза на бездънен сън. Когато станем и се преместим в спалнята, към този момент сме се разбудили.

По-добре да оставяте лампата в стаята с тв приемника включена и да се отправяте към леглото незабавно щом усетите, че очите ви се затварят.

Там, където гледате телевизия, би трябвало да бъде добре осветено, с цел да оставате будни, до момента в който гледате.

След под напрежение работен ден вечерям леко, изпивам 1-2 чаши алено вино и си лягам. Въпреки това дълго не задрямвам или сънят ми е доста разтревожен.
Явно организмът ви просто има потребност от повече време, с цел да превключи на различен режим. Ритуалите оказват помощ. Няма нищо неприятно човек да пийне чаша вино или бира, тъй като те ни отпускат и ни се доспива. Обърнете внимание обаче дали през втората част на нощта не се събуждате. Това е по този начин, тъй като алкохолът работи отпускащо за към три часа и по-късно следва нещо като миниабстиненция – тялото реагира с нараснало кръвно налягане, сърцетуптене, безпокойствие и тогава се събуждате. По-добре е да изпиете чаша топло мляко с мед преди лягане.

Лягам си рано, защото заран в никакъв случай не ставам отпочинала. Проблемът е, че се разсънвам за малко през нощта.
За страдание не можем да трупаме ресурси от сън. Важно за качеството на съня не е времето, което прекарвате в леглото, а насъбраната отмалялост. Да приемем, че сънливостта ви се мери със канара от 1 (съвсем будна) до 10 (ужасно уморена) и сега е 10. В първите три часа сън тя ще спадне повече от половината и ще продължи да отива към нулата, в идеалния случай ще се разсъните отпочинали. Това обаче значи, че е доста допустимо да се разсъните измежду нощ. По-добре е да спите по-кратко време, само че по-дълбоко. В началото това ще значи пет-шест часа. Цялата отмалялост и унесеност ще се концентрират в този релативно къс интервал. След три нощи, през които не сте се будили, увеличете времето на съня с 15 минути. По тази скица продължете, до момента в който стигнете идеалното за вас време за сън от 7-8 часа. Ще почувствате усъвършенстване още след първата седмица, а след месец ще сте преодолели казуса.

Събуждам се постоянно посреднощ и след това се въртя с часове в леглото.
Никой не спи седем или осем часа непрестанно, без да се разсънва. При прекосяването от една фаза на съня към друга постоянно се будим неумишлено за малко, да вземем за пример при прекосяване от бездънен сън към сънуване. Точно тук обаче е заплахата. Ако това будно положение продължи по-дълго и започнете да мислите за проблемите и грижите си, няма да можете да заспите още веднъж. Това е обаян кръг. Ако се случи няколко нощи поред, тогава организмът ни привиква да се буди едновременно. Ако светнете лампата, с цел да почетете или да погледате телевизия, ще сбъркате. Просто ще привикнете организма си към нощното бдение. В началото би трябвало да се опитате да лежите умерено и да се отпуснете умишлено. Ако обаче не се получава, по-добре се преместете в хола или кухнята и почетете малко. Не би трябвало да превръщате спалнята в място за будуване. Когато в действителност се уморите, си легнете още веднъж. Така мозъкът ви ще свързва леглото единствено със съня, а не с будуването.

Понякога се обезверявам, че не мога да заспя, и взимам хапче за сън през нощта. Заспивам, само че денем съм сънлива и неконцентрирана.
Важно е какво лекарство взимате. Има приспивателни, които работят за малко, остават в кръвта за два до четири часа и са потребни при мъчно заспиване. Други са с продължително деяние, отделят се след шест-седем часа и са подобаващи при проблеми със пробуждане през нощта. Медикаменти за сън би трябвало да се взимат единствено като изключение, и то по лекарско наставление, откакто сте обяснили какъв тъкмо е казусът. Оптималното време за взимане и на двата типа лекарства е половин час преди лягане

Сутрин постоянно имам възприятието, че не съм се наспала както би трябвало.
Може би имате здравословни проблеми – апнея, заболяване на щитовидната жлеза, скърцане със зъби, синдром на неспокойните крайници или депресии, които постоянно смущават съня.
Ако в продължение на по-дълъг интервал не се наспивате добре, би трябвало да си извършите главен обзор при доктор. Ако той изключи заболяване, добре е да си водите дневник на съня, това може да помогне да откриете какъв е казусът. Възможно е да разберете, че в действителност не сте толкоз зле. Това ще ви накара да си лягате с мисълта, че ще се наспите добре. Запитайте се каква роля приписвате на съня. Някои хора го правят оценка като изгубено време. Ако и вие сте от тях, постарайте се да мислите за съня като за изцяло справедливо време за възобновяване и отмора.

През почивните дни се пробвам да си наваксам със съня – заран оставам по-дълго в леглото, следобяд си поспивам. За страдание резултатът не трае дълго.
Ето това е класическа неточност! Така няма да можете да спите през нощта. Обикновено в неделя против понеделник не спите добре и отивате изтощени на работа. Сънят не може да се навакса единствено със спане през уикенда, а и продължителността на спането не е решаваща, с цел да се усещаме отпочинали. Важна е пълноценността на обособените етапи на съня – от заспиването до дълбокия сън и етапа на сънищата. Колкото сте по-уморени, толкоз е по-интензивен дълбокият сън. Така си почивате най-добре.
4 билки за добър сън

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР