Имаше времена, в които от Европейската централна банка (ЕЦБ) мислеха,

...
Имаше времена, в които от Европейската централна банка (ЕЦБ) мислеха,
Коментари Харесай

Този град приветства бягащите от Лондон банкери и парите им

Имаше времена, в които от Европейската централна банка (ЕЦБ) мислеха, че могат да оставят първия си дом — 40-етажната Eurotower във Франкфурт, зад тила си, написа profit.bg.

След финансовата рецесия от 2008 година обаче ЕЦБ трябваше да наеме над 1 000 спомагателни чиновници, поради което трябваше да употребява и двете си нови централи, издигнати през 2014 година, както и обновената Eurotower.

Въпросът в този момент е дали ЕЦБ, другите регулаторни органи и самият град Франкфурт ще могат да смогнат с притока на банкова активност, който се чака след брекзит.

Все още е прекомерно рано да се каже какъв брой банки ще дойдат, само че Франкфурт наподобява взе ранна преднина пред съперници, като Париж и Дъблин, в битката за обезпечаване на работа след брекзит.

Множеството надзорни органи, включително ЕЦБ, немските управляващи и европейският осигурителен регулатор, са една от аргументите, заради която финансовата столица на Германия е посочена като очевидния претендент да одобри банки, които може да изоставен Лондон след решението на Англия за излизане от Европейски Съюз.

Пристигането на ЕЦБ през 1998 година ускори претенциите на Франкфурт да бъде финансовия център на еврозоната, а в района сега има 155 непознати банки. Всички огромни немски банки имат офиси в града.



Провинция Хесен има предпочитание Франкфурт да се възползва от брекзит, като районният министър на стопанската система Тарел Ал-Уазир оглавява делегации, които дискутират опциите за банки, които сега са във Англия. В тези делегации са включени още представители на Централната банка на Германия, която също е основана във Франкфурт.

Въпреки това, близо 20 години след основаването на ЕЦБ, разликата сред мащабите на финансовия бранш в немския град и в Лондон остава голяма. Във Франкфурт има 75 000 работещи в областта на финансовите услуги, до момента в който в Лондон те са сред 400 000 и 700 000 (по разнообразни оценки).

Лондон е световен град, до момента в който чувството за Франкфурт е като за недодялан град. Придвижването с велосипед от Eurotower в центъра на града до новата централа в Остенд лишава към 15 минути — за същото време в Лондон се стига с метрото от Канари Уорф до Банк стейшън. Самият Франкфурт е с население от 730 000 души, което е по-малко, в сравнение с в британския град Лийдс.

Популярните измежду добре платените чиновници региони във Франкфурт са Вестенд (Западния край), който се намира на пешеходно разстояние от Eurotower и другите необостъргачи в града, и маките градчета на север от финансовия център. И до момента в който цените във Вестенд набъбнаха бързо в последните няколко години, защото от ден на ден германци избират да живеят в града, новите здания в покрайнините му биха могли да одобряват уголемение на финансовия бранш.

“Има доста нови здания в градчетата в подножието на планината Таунус и те са на цени, които не са налични за всеки, тъй че се надяваме банкерите с парите да дойдат,” споделя Свен Карстенсен, който оглавява офиса на Bulwiengesa във Франкфурт.

Според него едно от преимуществата на града е, че разполага с повече от задоволително офис площи, с цел да одобри предстоящите 10 000 финансисти, които основният лобист на града в договарянията към брекзит чака да дойдат.



“Има известни офис площи в покрайнините на града, както и проекти за построяването на доста нови здания. Ако една банка в действителност желае да смени мястото, може краткотрайно да откри решение в покрайнините на града, а по-късно да се реалокира в него.”

Един от проблемите може да бъде образованието на деца на новодошлите. В района има образователни заведения, предлагащи образование, като програмата Международен бакалореат, само че в някои от тях към този момент има повече записани възпитаници от допустимото.

В някои кръгове има песимизъм във връзка с това какъв брой огромен подтик ще даде брекзит на Франфурт. За разлика от Лондон, който предлага голям брой разнообразни финансови услуги, активността във Франкфурт е фокусирана главно върху банкирането. Според някои това ще си остане по този начин.

“В Лондон има многообразие. Франфурт е банков център, не е център за ръководство на активи, не е осигурителен център. Тук просто са най-големите банки в Германия,” споделя Майкъл Майнели, ръководител на мозъчния концерн Z/Yen Group.

Има обаче един съответен фактор, който не е в интерес на Лондон. Според Майнели лицензът за насърчаване на активност в Германия, а оттова и в останалата част от Европейски Съюз, е най-привлекателен за банките, които, които имат потребност от център за интервенциите си в района.

“Ако сте бразилска или китайска банка, какъв брой двустранни съглашения бихте желали да сключвате - 27 или единствено едно?” пита той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР