Имаше голяма вероятност да си изкара мандата, ако не беше

...
Имаше голяма вероятност да си изкара мандата, ако не беше
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Гешев щеше да си изкара мандата, ако не беше войната в Украйна

Имаше огромна възможност да си изкара мандата, в случай че не беше войната в Украйна. Тя напълно пренареди геополитическия пасианс в Европа и отрезви много европейски политици за ролята на Русия в техните вътрешни каузи. Вятърът на смяната от Запад пристигна и в България. Това съобщи в ефира на Дарик радио Евгений Кънев - финансист, лекар по стопанска система и наблюдаващ на политическите процеси в страната.
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 417
Той уточни, че Гешев е предварително освободен с помощта на гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи във Висш съдебен съвет.

В понеделник Гешев бе отхвърлен от Висш съдебен съвет в невиждано за новата история решение поради уронване на престижа на правосъдната власт. Формалната причина - квалификацията “политически отпадък ”, която той употребява във връзка на българските политици, обърнали се против него.

Това обаче не е краят - във вторник Гешев взе участие в чуване в комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент, където приказва за каузи като " Барселонагейт " (пряко обвързвано с Борисов) и други следствия за корупция. В сряда пък ще бъде изслушан в българския парламент по негова самодейност, а окончателното му освобождение от служба може да стане с президентски декрет.

Предвид отношението на президента Радев към новата власт, той би могъл да тупка топката, до момента в който разкритията на Гешев не престават да валят, уронвайки легитимността на новото държавно управление.

На фона на този сюжет, пред страната стоят значими цели като приемане на нов бюджет, отпушване на процесите по приемане в Европейски Съюз и Шенген, както и осъществяване на конституционна промяна. Отбранителната политика и позициите на България по отношение на съветската експанзия в Украйна също ще бъдат във фокус.

На въпрос ще попречи ли свалянето на Гешев на следствията за гранде корупция и пране на пари, които несъмнено са с висок публичен интерес, Евгений Кънев отговори по този начин: " Съмнявам се да има политически и правни последствия. Тук става въпрос за политическа вендета, в която би трябвало да бъде отмъстено на Борисов за акта му и това, което той е натрупал с години като доказателства, в този момент излиза на очевиден проект и това, което можем да чакаме, е че най-вероятно ще продължат такива разкрития и бъдещето на Борисов на политическата сцена е много неразбираемо поради тези разкрития, свързани и с " Турски поток ". Той обезпечава сега единствения газ и доходи от газ на Путин по тръбата от Сърбия и Унгария.

Според специалиста това, което е доста важно оттук нататък, е да забележим по какъв начин ще работи президентът, тъй като той има доста разновидности, при които да отсрочи подписването на декрет и това ще остави най-малко още месец-два Гешев като основен прокурор, а по думите на Кънев през това време може доста неща да се случат.

Той е на мнение, че за задачите на националната сигурност на България е доста значимо основният прокурор и президентът да нямат тези пълномощия, които имат сега. " Те могат да оказват нерегламентирано въздействие върху активността на Народното събрание и го вършат ", посочи той.

Икономистът разяснява и бюджета, който пък е ключ към един от стратегическите цели на страната - влизането на България в еврозоната. Министърът на финансите Асен Василев даде обещание нов бюджет с до 3 % недостиг да бъде признат до края на юли. Това значи евакуиране на настоящия, импортиран в Народно събрание от служебния кабинет, където дефицитът е 6.4 %. 

" Самият бюджет, който беше импортиран, беше по-скоро агитационен инструмент за проявление на някаква голяма рецесия, която не съществува. Паниката, приказките, че бордът се клати, ще има смяна на курса на лв., проявлението на тези големи дефицити, които има - за мен беше извънредно политизирано цялото деяние. Много неща има, които дадоха съображение на Василев да изтегли този бюджет и да стартира да го прави отначало ", сподели още Кънев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР