Имаме задълбочаващ се проблем с функционирането на демокрацията и той

...
Имаме задълбочаващ се проблем с функционирането на демокрацията и той
Коментари Харесай

Имаме задълбочаващ се проблем с функционирането на демокрацията и той се генерира от НС

" Имаме задълбочаващ се проблем с действието на демокрацията и той се генерира от най-високо равнище – Народното събрание. "

Това разяснява в сряда президентът Румен Радев.

„ Това че си на власт и имаш болшинство, не ти дава правото да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всевъзможни правила, в това число самата Конституция на България.

 
" Това разбиране ни води в рискова посока, тъй като оттук насетне всяко конституционно болшинство, всяка безпринципна и паянтова " сглобка " може да трансформира и да прекроява главния закон, съгласно своите настоящи ползи и зависимости. И по тази причина с моето несъгласие, което през днешния ден влиза в парламентарната комисия, аз въпреки всичко давам късмет на болшинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи правила на законотворчеството и на правовата страна ", сподели той. 

„ Един от главните правила, върху които се гради страната, е върховенството на главния закон – конституцията. Начинът, по който тя бе изменена и по който бе брутално погазена единствено месец след тези промени, разкрива един обезпокоителен синдром, който от ден на ден превзема работата на Народното събрание и се придвижва върху други институции “, счита Радев, който към този момент нападна измененията в Конституцията пред Конституционен съд.

Радев изясни, че има проблем и с претекстовете за смяната на главния закон. Според него претекстът е бил правосъдна промяна с фокус ограничението на пълномощията на основния прокурор, само че в действителност пълномощията са били върнати.

Не мина и без коментар на коментара  - в тази ситуация думите от по-рано през днешния ден на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, които пък бяха отговор на изявление на президента от през вчерашния ден - за пешките в държавното управление и в кой кабинет е имало или не е имало пешки. Според Борисов те били в служебните държавни управления, назначавани от Радев.

„ По силата на конституцията, която беше изменена неотдавна, аз бях задължен да се преценявам с нея и да назначавам министри с мой декрет. Някои хора още ги боли, че по време на служебните държавни управления, назначени от мен, не можеха да си разиграват схемите. Тогава не се допускаха крупни злоупотреби, каквито сме привикнали да гледаме по времето на други държавни управления “, съобщи президентът.

„ Проблемът е, че няма никакво значение кои ще са министрите, в случай, че властта обслужва всевъзможни други ползи, само че не и тези на българските жители. На кого е министърът на вътрешните работи (след митингите пред БФС и случаите на полицейско принуждение Политическа партия и Демократична България желаеха оставката на Калин Стоянов, само че от ГЕРБ и Движение за права и свободи оповестиха, че няма причина той да бъде махнат и по този начин той остана на поста си-бел. ред.)?!

Всеки отхвърля и споделя – не е мой, не е мой. Нали те ги назначават тези хора?! Нека да застанат ясно зад това кой министър на кого е и кой носи отговорността. Ние сега имаме проблем с отговорността в ръководството “, твърди Радев.

Той добави още, че кабинетът дължи пояснение на българския народ за какво се е съгласил с по-стриктното съблюдаване на Дъблинския правилник за връщане на мигранти, откакто, съгласно президента, даже европейските страни не го съблюдават.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР