Имаме много права, въпросът е да не остават само на

...
Имаме много права, въпросът е да не остават само на
Коментари Харесай

Богомил Николов: Имаме много потребителски права, въпросът е да не остават само на хартия

" Имаме доста права, въпросът е да не остават единствено на хартия ", заяви Богомил Николов, Асоциация “Активни консуматори ” в предаването " Кой Говори " по Дарик.

Богомил Николов коментира въпроса  " Познаваме ли потребителските си права? " и отговори, че има разлики измежду хората в този аспект:  " Някои хора доста добре познават правата си и ги пазят, други са нехайни. Тенденцията е постепенно възстановяване на познаването и защитаването на правата ни, само че пазарът става все по-сложен, както и законодателството ".

" Ако преди 30 години нашите родители са имали, да кажем, 5 права, в този момент имаме 500, и то все характерни за всяка сфера ", допълни той.

Според Николов проблемът произлиза от усложняващите се контракти, които стават все по-трудни за схващане. Той означи, че това е съзнателно направено за затрудняване на потребителите:  " Договорите, които подписваме, стават все по-сложни, все по- объркващи, и съзнателно се търси степен на трудност, която ще затрудни другата страна. "

" Това е казусът, поради който е зародила потребителската отбрана. Едната страна постоянно е в по-слабо и по-неравностойно състояние. Търговецът постоянно знае повече от вас. Ние като консуматори не можем да сме експерти по всичко, до момента в който този, който продава, познава чудесно стоката си ".

" Така се получава тази неравнопоставеност, която законодателството се пробва да наваксва, единствено че не задоволително. Имаме доста права, въпросът е да не остават единствено на хартия. "

В търсенето на решение, Богомил Николов разяснява, че решенията са в няколко направления, но асоциацията Асоциация “Активни консуматори ” застъпва визията за по този начин нареченият " Customer empowerment " или овластяване на потребителите.

" Хората, които имат вяра в отбрана на потребителите, имат вяра, че някой би трябвало да ги защити; те делегират личните си права и ползи на институции, които по-късно разискват с недоволства ".

" Ние би трябвало да бъдем инспекторите, ние би трябвало да се научим да познаваме правата си. Всеки един от нас, който е въоръжен със познания, е доста по-добър контрольор, в сравнение с държавният служител ", коментира той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР