Имаме европрокуратура, която може да се опита да постави по

...
Имаме европрокуратура, която може да се опита да постави по
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Кьовеши търси съюзници в България

„ Имаме европрокуратура, която може да се опита да сложи по друг метод тематиката корупция - да повдигне обвиняване през българския съд и да покаже, че тези обвинявания могат да устоят в съда. За Лаура Кьовеши България е много значима страна - тук се прави този социално-политически опит на Европейски Съюз да се направи наднационална институция, която да преследва корупция, злоупотреби, клиентелизъм. Тя се пробва да откри съдружници ". Това съобщи Тихомир Безлов, основен специалист стратегия " Сигурност " в Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) в предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS. Повод за гостуването му е визитата на ръководителя на европрокуроратурата Лаура Кьовеши в България.

„ За нея е значимо България да поддържа Европейската прокуратура, огромният риск е да има обвинявания, които съдът да не почете ", изясни Безлов и даде образец, че нямаме сериозна присъда на политик или на огромен олигарх. Сега въпросът е какво ще се случи, в случай че имате такова дело в българския съд, повдигнато от европейска прокуратура, правилно, от български прокурори ", сподели Безлов.

По думите му фокусът на визитата на европейския комисар в България са огромните мащаби на корупцията с европейски средства и зародилата борба с ОЛАФ (Европейската работа за битка с измамите) - ОЛАФ проверява за към 300 млн., а европейската прокуратура приказва за 5 милиарда евро.

Той счита, че явно фокусът на визитата на европейския комисар Лаура Кьовеши е антикорупция. Безлов напомни, че при предходното идване на Кьовеши беше задържан Бойко Борисов, само че в този момент тогавашните ръководещи са в сглобка с ГЕРБ.

Очаква се европейският основен прокурор Лаура Кьовеши да се срещне с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел в границите на форума „ Антикорупция, демократична резистентност и икономическа сигурност ". Кьовеши ще беседва и с управлението на Министерство на вътрешните работи. Визитата на европейския основен прокурор е по покана на Центъра за проучване на демокрацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР