Имаме амбиции да увеличим тройно бюджета на програма "Еразъм" за

...
Имаме амбиции да увеличим тройно бюджета на програма "Еразъм" за
Коментари Харесай

Мария Габриел разкри какви амбиции има за следващия програмен период

Имаме упоритости да увеличим тройно бюджета на стратегия "Еразъм " за идващия програмен интервал.

Това съобщи еврокомисар Мария Габриел пред български медии в Брюксел. Страната ни получава "Иновации и юноша " като сектор в новата Еврокомисия. В момента, по думите на Габриел, програмата "Еразъм " е съвсем 15 милиарда евро, като концепцията е бюджетът й през идващия програмен интервал да нарасне до към 45 млрд евро. Габриел акцентира, че персонално ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се е заела пред Екологичен потенциал за това. Еврокомисарят посочи, че в новия си сектор ще дава отговор за новата самодейност за европейските университети. Посланието е доста мощно, нашият късмет е това - нови технологии, обучение, с цел да може стопанската система ни да бъде конкурентоспособна, а гениите ни да остават и да работят за Европа, уверена е Габриел.

Тя приема новите си отговорности по едно и също време като самопризнание за свършеното и като късмет за надграждане на цифровизацията. Мария Габриел акцентира, че ще обърне особено внимание на учителите, на програмата за повече продан на млади учени.
Да предлагаме европейски решения на днешните провокации, европейски артикули и услуги, а за образованието - да задържим гениите си тук в Европа, ще работи българският еврокомисар.

Беше значимо в новия сектор да бъдат огромна част от нещата, които сме съумели да свършим в бранш "Цифровизация ", уточни още Габриел и подсети, че суперкомпютрите, цифровите хъбове, киберсигурността - всичко се финансира от стратегия "Хоризонт 2020 ", съобщи Българска телеграфна агенция. Нейният правоприемник ще бъде "Хоризонт Европа " и тя ще бъде под мое управление, обясни тя. Програмата би трябвало да започва от януари 2021г. Искам Централна и Източна Европа да имат почтено място в нея, съобщи еврокомисарят.

Тя добави, че ще дава отговор напълно за финансирането и новия метод, по който ще действа програмата, чийто бюджет е 100 милиарда евро - третото по величина перо в европейския бюджет след земеделие и кохезионна политика. Габриел ще има напълно ангажимент и за новия проект за деяние за цифрова просветеност. За мен е доста значимо две генерални дирекции, които досега не са работили дружно, да формираме един екип, съобщи Габриел, представяйки визията си за действието на новия мегаресор. Ако Европа желае да се върне на цифровата карта, да бъде водач, това минава през обучение и нововъведения, безапелационна е българският еврокомисар. Затова, по думите й, стремежът е да предлагаме европейски решения на днешните провокации, европейски артикули и услуги, а за образованието - да задържим гениите си тук в Европа.

За мен е значимо, и в границите на компетенциите, които имам, е пределно ясно - вложенията са вложения в новите технологии, тъй като те вършат стопанската система по-конкурентоспособна, сподели Мария Габриел в отговор на въпрос в каква посока би трябвало да работи страната ни, с цел да притегли повече европейски средства. Мисля, че България има своите доста мощни страни, гордея се с младите ни хора, добави тя. Би ми се желало да се помогне и на дребните и междинни предприятия, които срещат компликации при дигитализацията, сподели още Габриел.

Тя увери, че в никакъв случай не би си разрешила да подцени чуването пред Екологичен потенциал, което й следва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР