Имам чувството, че схемите с източването на десетки милиони покрай

...
Имам чувството, че схемите с източването на десетки милиони покрай
Коментари Харесай

Люба Кулезич: Имам чувството, че схемите с източването на милиони покрай менте строителството на „Хемус“ няма да бъдат докрай осветени

Имам възприятието, че схемите с източването на десетки милиони около менте строителството на автомагистрала „ Хемус “ няма да бъдат до дъно осветени. То не е тъкмо възприятие, ами е боязън и, нека не се сбъдне, че огромните играчи ще бъдат покрити за сметка на някакви мижави мафиоти по веригата, които ще операт пешкира. Песимизмът ми е оневинен. Той е въпрос на дълготраен опит.
Знам имената и подвизите на няколко изпрани от съда, „ потвърдено некорумпирани “ величия, които и до през днешния ден ни дават ум и въртят далаверите си. Пък и доста стана шумно около ареста на Борислав Колев, приемчика и разносвача в сакове и чанти на 53 милиона държавни пари, изтеглени в брой от мастита банка. Но Българска народна банка си трае, забелязвате ли? Не глобява, не слага под необикновен контрол, не санкционира, не лишава лиценз!
А сякаш това й е работата – да следи и да управлява държанието на банките. Мълчанието и на Финансовото разузнаване, по толкоз фрапантен случай е показателно. То идва да покаже, че въпросната банка и нейният притежател с прославен прякор не престават да се употребяват от голям, непромокаем политически чадър. И то без значение от прокламираната смяна във властта и заклинанията за „ нулева приемливост към корупцията “. Още при ареста на Колев вътрешният министър Бойко Рашков съвсем изобретателно разказа чантаджийския миг при източването на милионите. И в тази връзка разгласи, че банката е благосъстоятелност на свързани с Бойко Борисов супермени от епохата на СИК.
Но медиите от мрежата на ГЕРБ мигновено подвигнаха такава врява, самият Борисов по този начин гневно заплаши Рашков със съд, че тематиката за банката като че ли потъна. Умело я заглуши врявата към самия разносвач на милионите Колев. Прокурорки от кохортата на Гешев и служителите на реда от ГДБОП се сдърпаха някак прекомерно гласовито и показно на тематика по какъв начин и дали да го накарат този човек да пропее за същинските получатели на скъпоценните торби. Караха се, цупиха се, плюха се взаимно за бойкот и за несръчност. Все отново неугледният футболен арбитър беше напъхан в ареста, само че пък стартира да диктува сюжета иззад решетките. Щял да приказва единствено пред министър Рашков и основния прокурор Гешев. Така като че ли трансформира двама отявлени врагове в съдружници при разплитането на незаконния сюжет. Съмнително някак... Но пък развръзката на сюжета беше отсрочена с подмятания, че имената, изскочили от разпитите, не са чак толкоз обществено известни. Което сътвори усещане, че се прави опит за договаряне и замазване, до момента в който „ мисирките “ с микрофоните се надвикват между тях пред вратите на прокуратурата.
И до момента в който публиката се разсее и се обърне към коледните празненства с ядене, пийване, с тракане на хора и ръченици. И към този момент в действителност, споделям ви, започнах да се притеснявам, че патриотичната хореография, която се практикува под път и над път в последно време у нас, е отплата, някакъв отдушник за подсъзнателния ни позор от всеобщото българско малоумие пред грабежа и неговите овластени съавтори. Все отново визията за 53 милиона, изнесени в чанти, би трябвало да избие рибата повече даже от кюлчетата, пачките и презервативите в премиерската спалня на Борисов. Онзи ден един строителен бизнесмен пресметна, че 17 ултрамодерни детски градини костват по-малко от отмъкнатите 53 милиона. И то отмъкнати единствено за един лот на автомагистрала „ Хемус “. А за какъв брой още, източени през годините на ГЕРБ за други лотове и автомагистрали, хал хабер си нямаме. Но вместо да грабнем метлата и да изметем своите грабители и мъчители, част от нас даже гласоподават за тях.
Другата част заедно и поотделно преглъщаме унижението да бъдем щавени като добитък от самозабравилите се касапи в политиката и във властта. Но тъй като нямаме смелостта да въстанем, удряме го на подправено родолюбие, на хорца и на сеири. Или пък, забележете, отхвърляме да се имунизираме, сякаш в името на някакъв просрочен ентусиазъм към независимост. А в действителност, тъй като просто сме развили комплекса на самоубийци, депресирани от неналичието си на темперамент и на достолепие. И по този начин пускаме да минат метър куп други скандални вести. Например през вчерашния ден, за 27-те милиона, изплатени на Ахмед Доган за непроизведен ток в неговата Топлоелектрическа централа „ Варна “.
Или за повдигането на банковите такси отново за сметка на нас, дребните риби. Или за назначението в екипа на новата външна министърка Генчовска на Петко Сертов, някогашен фактор от Второ основно на безсмъртната Държавна сигурност, някогашен началник на ДАНС от ерата „ Станишев “, когато там се вихреше на воля Трактора и беше осъществено най-наглото подслушване на публицисти и политици с делото „ Галерия “. Да, махнаха го Сертов небрежно, само че неприятният усет на вкисната гозба от ведомствена трапезария остана.

Люба Кулезич
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР