Имам чувството, че Народното събрание започва да управлява енергетиката, а

...
Имам чувството, че Народното събрание започва да управлява енергетиката, а
Коментари Харесай

Стойнев попита може ли да останем без ядрено гориво

" Имам възприятието, че Народното събрание стартира да ръководи енергетиката, а не Министерството на енергетиката ". Такъв извод направи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев по времето на парламентарния надзор. Той зададе на министъра на енергетиката въпрос по отношение на появилата се в общественото пространство информация за вероятни проблеми с доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ".  
" За наслада, от " Росатом " опровергаха тази информация и обявиха, че ще изпълнят своя контракт, който изтича на 31 декември 2025 година Съгласно този контракт, ще е належащо и зареждане на ново нуклеарно гориво - т.е. 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " ще работи с това нуклеарно гориво до пролетта на 2024 година Надвисва една заплаха. От пролетта на 2024 година ние би трябвало да имаме нов вид гориво. Това решение не бе на база разбори и механически спецификации, а бе решение на Народното събрание. Българска социалистическа партия тогава изрично възразихме, тъй като считаме, че това не е работа на българските политици ", посочи той.
Стойнев обърна внимание, че досега Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) не се е произнесла и попита какво ще се случи, в случай че до пролетта на 2024 година не се получи отговор от нея. " Какво ще се случи до тогава, в случай че не сме удължили контракта с " Росатом " и нямаме нужния лиценз? ", попита социалистът.
Депутатът предизвести, че България може да изпадне в патова обстановка - с нуклеарна централа да останем без нуклеарно гориво. " Когато Народното събрание взима решенията вместо министерството, може да има проблем. Не Народното събрание да ви постанова политиката - отивайте и преговаряйте с украинците и продавайте двата реактора. Стана ясно, че вие изобщо не сте разговаряли с вашия сътрудник от Украйна във връзка потребността от продажба на нуклеарните реактори ", обърна се към министър Радев депутатът.
По неговите думи е трябвало АЯР да бъде оставена първо да издаде позволение за новия вид гориво и тогава да се прибегне към сключване на договорите. " Сега чакаме и се надяваме през пролетта да имаме такова позволение. Това прибързване и този политически напън, който се оказва към АЯР е, не дай си боже да има резултат върху сигурността на системата ", съобщи Стойнев.
В началото на юни ръководителят на АЯР Цанко Бачийски разгласи, че лицензирането на американското гориво върви постепенно, само че в случай че до август АЕЦ " Козлодуй " внесе заявката, организацията ще има задоволително време да го прегледа и да се произнесе. Министърът пък увери, че в петък АЕЦ " Козлодуй " ще внесе в АЯР заявката за лицензирането на свежото нуклеарно гориво на американската " Уестингхаус ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР