Има такъв народ се отрече от Николай Василев, който бе

...
Има такъв народ се отрече от Николай Василев, който бе
Коментари Харесай

ИТН се отрече от Николай Василев след критиките му за Бюджет 2022

" ИТН " се отхвърли от Николай Василев, който бе неслучилият се претендент -премиер на партията след изборите през юли.

Това стана, откакто Василев разкритикува проектобюджета за 2022 година.Преди ден пред Българска национална телевизия той съобщи, че " с бюджет 2022 сме като в ранния гръцки сюжет ". " Бюджет 2022 е най-небалансираният за последните 25 години и с най-разхитителните и левичарски политики през последните 25 години ", сподели още той.

Сега пред Нова тв депутатът от Има Такъв Народ и ръководител на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански бе запитан по какъв начин ще разяснява рецензиите на Василев.

" Не мисля, че сходна прилика може да се направи. В гръцкия сюжет знаете какво беше съотношението сред Брутният вътрешен продукт и дълга и въобще външната задлъжнялост на Гърция. В България въобще не може да се приказва за сходно нещо. Естествено би трябвало да бъдем внимателни. Не знам и тъкмо какво би обяснил като подробни причини в тази връзка. А и не бих желал Николай Василев да се свързва с Има Такъв Народ от позиция на това, че е останал в предишното като номинация ", сподели Каримански.

Той отхвърли обвиняванията, че са планувани доста разходи за обществени разноски и бюджетът е разхитителен. " От опозицията съм получил единствено през вчерашния ден 12 оферти за нарастване на Закона за ДОО в обществената част – и за пенсиите, и за персоналните асистенти и други пера ".

И добави: " В пенсионно-осигурителната система няма промени. Това, което би трябвало да се промени в бюджета сред първо и второ четене – това, което желая да виждам повече е думата " промяна ". Искам задълбочена промяна в социално-осигурителния модел на България, тъй че съгласно приноса – да бъде и обезпечаването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме казуса, тъй като се задълбочава ".

Повече пари за просвета и нововъведения, както и за служителите на реда и пожарникарите ще бъдат планувани в бюджета за тази година с промени сред първо и второ четене.

По думите на Каримански повече средства са планувани и за нарастване на бюджета за Българска академия на науките и за музейните служащи. Така настояванията им ще бъдат задоволени и няма да се стигне до митинги. Увеличението за униформените още е в развой на договаряния.

" Актуализацията на бюджета през лятото няма да е " огромно харчене ". Може да е тъкмо противоположното. Трябва да забележим финансовите разноски до каква част се реализират. Ако не се реализират – ще намалее и недостига ", уточни Каримански.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР