Има системен проблем в държавата при планирането на поддръжката и

...
Има системен проблем в държавата при планирането на поддръжката и
Коментари Харесай

Министър Цеков: Има системен проблем в държавата при изграждане и поддържане на пътища и мостове

„ Има систематичен проблем в страната при планирането на поддръжката и построяването на пътищата и мостовите уреди “. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройство Андрей Цеков в предаването „ 120 минути “ по БТВ.

„ Независимо от инспекциите, които Институтът за пътища и мостове прави на пътната мрежа и на оборудванията по републиканската пътна мрежа, смятам, че планирането е нещо, в което изоставаме “, уточни министърът.

„ Обикновено реагираме късно, естественият порядък е да се създаде стратегия, при която в границите на едни осем години отсега нататък да се възнамеряват съществени поправки на най-застрашаващите сектори на пътната мрежа, на най-застрашените уреди “, изясни Андрей Цеков.

„ За страдание, виждам, че това нормално се прави тогава, когато възникне някакъв по-сериозен проблем или покруса “, разяснява той.

За моста, на който изгубиха живота си трима души, министърът изясни, че той е част от общинската пътна мрежа и районното министерство не разполага с настояща информация за метода, по който е бил поддържан.

„ В момента, в който нашите екипи стъпиха на място, това, което откриха е, че устоят на моста е мощно злепоставен от огромната вълна “, изясни Цеков и добави, че екипи на Областното пътно ръководство са укрепили устоя на моста посредством заскаляване, с цел да може да организира трафика.

Във връзка с водното злополучие на Южното Черноморие министърът на туризма Зарица Динкова разгласи, че страната е в подготвеност да помогне и за задачата са планувани 30 млн. лева от Фонда за бедствия и повреди. По думите ѝ не може да се отсрочва с десетилетия системата за алармиране при бедствия, а това е проблем, който незабавно би трябвало да се реши.

„ Тича се след проблемите, вместо да има ясна визия и да се гледа напред по какъв начин да се направи предварителна защита “, съобщи министър Динкова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР