Има сериозна заявка за промени в конституцията, не мисля, че

...
Има сериозна заявка за промени в конституцията, не мисля, че
Коментари Харесай

Атанас Славов: Не мисля, че политическите партии ще провалят конституционните промени

Има сериозна поръчка за промени в конституцията, не мисля, че политическите партии ще ги провалят.  Прокуратурата и в оферти модел остава в правосъдната власт. Главният прокурор даже е планувано да ръководи прокурорския съвет, както е сега. Тезите, че по някакъв метод се притиска прокуратурата, просто не са правилни. Това сподели министърът на правосъдието Атанас Славов пред Би Ти Ви за идните промени в главния закон.

“Аз поех поста с съществена цел конституционните промени и споделих, че в случай че това се провали, нямам място на този пост. Спомням си, когато Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър. Мислех си, че доста очаквания ще останат излъгани и в това време се възхитих на достолепието му, изясни Славов.

Атанас Славов е на мнение, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са осъзнали своя интерес, този път конституционните промени да се случат по “правилния метод ”. Според него прочуването, че 65% от хората у нас не са чели конституцията не е изненада. Славов акцентира, че все пак жителите доста добре схващат какво значи разделянето на управляващите.

Конституцията ясно планува, че основният прокурор ще има роля във Върховната прокуратура за разлика от настоящия модел, когато е главата на пирамидата, сподели той.

 

В плана, който Демократична България и Политическа партия готвихме през летните месеци, пълномощието на президента да назначава тримата висши ръководители, бе останало, само че в Народното събрание се реализира единодушие за различен модел, където няма отношение, сподели Славов.

По тематиката дали да се лишават пълномощия от президента е нужен спор, споделя Славов.

“За да няма спор дали се лишават пълномощия на президента, е вероятен спор, само че и промени сред двете четения. Държавният глава е директно заинтригуван от този развой. Той още преди 3 година даде поръчка да внесе свои промени, чухме, че има подготвен план, само че той по този начин и не беше импортиран. Той може да внесе ремонти ”, подсети Славов.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР