Има съмнение, че целта е била да се получава държавна

...
Има съмнение, че целта е била да се получава държавна
Коментари Харесай

Проверяват учители в Пловдив: 3 месеца пишели оценки на починала ученичка

Има подозрение, че задачата е била да се получава държавна дотация
Проверяват учители в Пловдив, пишели оценки на умряло момиче. Министърът на образованието и науката Галин Цоков разпореди цялостна инспекция по случая.

От МОН изясняват, че в РУО - Пловдив е постъпил сигнал, засягащ СУ „ Найден Геров “, където  се пишели оценки на ученичка, която е изгубила живота си. Практиката продължавала с месеци и се правила от повече от един преподавател.

Министърът е упълномощил цялостен одит на всички звена, които имат отношение по случая – учебното заведение, Регионалното ръководство на образованието в Пловдив и дирекция „ Организация и надзор “ в МОН. Съмненията са за това, че дейностите са осъществени, с цел да се получава държавна дотация за съответния възпитаник или да не се разпадне паралелката.

До момента сходни инспекции са правени извънредно рядко, като нормално инспекциите се лимитират до учебното заведение или съответното РУО. „ Този случай освен е отвън моралните правила, само че и дава индикация за стеснителен педантизъм, който се позволява на разнообразни равнища в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде позволено и ще бъде изследван в подробност всеки аспект и всяко взето отношение от специалистите на всички равнища “, акцентира министър Цоков.

Фактологията досега

РУО – Пловдив открива нарушаването, само че се лимитира единствено до рекомендация да се изискат пояснения от шефа и да се плануват спомагателни квалификации за учебния състав. Без мнения от съответната дирекция в МОН отчетът стига за утвърждение до министъра. В тази обстановка проф. Галин Цоков разпорежда нов, повсеместен одит на всички звена, позволили въпросът да остане без никакви действителни дейности. На база на комплексната инспекция министърът чака да се даде и изрично мнение дали казусът не следва да бъде възложен на Прокуратурата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР