Има рискове в сектора на застраховките гражданска отговорност за автомобилите,

...
Има рискове в сектора на застраховките гражданска отговорност за автомобилите,
Коментари Харесай

Ралица Агайн пред бТВ: Има рискове в сектора на застраховките гражданска отговорност

Има опасности в бранша на застраховките гражданска отговорност за колите, които могат да доведат до нови съществени проблеми. Това сподели Ралица Агайн, към този момент някогашен зам.-председател на Комисията за финансов контрол в изявление за бТВ. Тя не назова съответни компании, само че уточни, че са препоръчани ограничения против тези опасности.

„ За предходната година наградите не са задоволителни да компенсират изплащането на компенсации. Върховен касационен съд одобри и едно решение, което ще докара до огромен разход за застрахователите. Изискахме от тях съответна ценова политика, което да адресира тези проблеми ", уточни тя.

По мотив подаването на оставка след случая с банкрута на „ Олимпик " тя уточни, че това е бил персонален избор, посредством който да резервира репутацията си. „ Всичко допустимо в пълномощията на комисията и в моите е изпълнено. Но обстановката ескалира политически и съм наясно, че са нужни и политически решения. Това е моят политически отговор ", сподели тя.

Агайн е безапелационна, че не е било в пълномощията й да върви при премиера и финансовия министър и да осведоми за сходни проблеми. „ КФН е групов орган, има си и ръководител ", уточни тя.

По думите й в първия миг, на 10 май, са били наложени реципрочните ограничения, които се изискват по европейска инструкция – да се забрани сключването на нови контракти и възбрана за предписание с активи на клона на " Олимпик " в България. В същия ден тези разпореждания са изпратени до Гаранционния фонд, Имотния указател, оповестено е на страницата на КФН, обявено е на банки, в Търговския указател, оповестено е и в Държавен вестник.

„ КФН не лишава лиценз на клон. Отнет е лиценз в Кипър. Когато това е станало, още същия ден сме наложили възбраните да се прави активност в България и да се разпорежда с активите си. Това са пълномощията на комисията. Не разполага с опция за други дейности ", уточни тя.

Според към този момент някогашния зам.-председател комисията е трябвало да е по-активна в оповестението на тези обстоятелства, само че такава е била информационната политика. „ Нямам право да давам изказвания по медиите. За мен в такава обстановка би трябвало да се даде информация и тя да стигне до най-вече хора ", сподели Агайн. Информация от мен за цени на полици не е желана и не съм я давала на премиера, добави тя.

Фактите са, че междинната цена по тази застраховка за коли и товарни до 5 тона на „ Олимпик " е по-висока от междинната за пазара за предходната година. До 11 ноември предходната година при междинна цена за пазара 179 лева на „ Олимпик " е 196 лева След това междинната цена на пазара става 196 лева, а на „ Олимпик " е 207 лева Ако има по-ниски цени може да са в избрана категория, само че това не е междинната цена, сподели Агайн.

Голямата загуба са тези 197 хиляди полици прекъснати на 17 август. Загубата по тях би била на стойност 9 350 000 лева Тези суми би трябвало да бъдат възобновени от застрахователя в Кипър, само че това ще се случи при процедурата по разпродажба. Назначеният в Кипър ликвидатор ще разпродаде имуществото.

За породени вреди на потърпевшия ще бъде платено обезщетение от Гаранционния фонд, само че след това фонда ще си потърси парите от лидера без лавица. Виновният лидер е краен длъжник, посочи Агайн.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР