Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат

...
Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани

Има риск българи с двойно поданство в Русия да бъдат мобилизирани. Това съобщи военният министър Димитър Стоянов преди Съвета по сигурността при премиера.

„ Тези хора подлежат на готовност. Говоря за жители, които са в Русия и са с българско и съветско поданство ”, разясни министърът.

Преки закани за националната сигурност от въвличането на България в спор няма, безапелационен е Стоянов. " Рискове за националната сигурност постоянно има, те са евентуални, директни закани за националната сигурност няма ", съобщи той.

" Всяка една смяна в геополитическата конюнктура води до съответните терзания. Обратът във войната в Украйна, в случай че изобщо го има, ще пристигна от мобилизацията. Но е доста значимо какъв брой души ще бъдат мобилизирани. Ако те са 300 хиляди, не чакам кой знае какъв значителен поврат ", акцентира военният министър.

Според него главният риск в Черно море остават единствено свободно дрейфуващите мини.

„ Комуникациите са отворени. Но знаете, че бяха открити и взривени няколко мини, което е главният риск сега ”, добави служебният министър.

" Тежко въоръжение на Украйна, до момента в който аз съм министър, няма по какъв начин да дам ", сподели още Димитър Стоянов.

Той разяснява и авиокатастрофата край „ Безмер ”.

„ Посетих полковник Дончев е болничното заведение и той е добре. Черната кутия е открита цяла. По нея няма повреди. Очаква се още през днешния ден да стартира разчитането ѝ. Това ще стане в България ”, съобщи Стоянов.

 

Министър Стоянов добави, че на външен тип черната кутия е цялостна и няма повреди по нея.

Около 14:00 часа през вчерашния ден боен аероплан Су-25 претърпя случай край авиобаза Безмер. Пилотът е съумял да се катапултира и бе превозен във ВМА.

Димитър Стоянов беше безапелационен, че няма проблеми с пистата на летище Безмер. Няма проблем с полосата на летище Безмер. Има дреболии, които са в гаранционен интервал, само че няма основни притеснителни неща, уточни министърът. Беше изпратена комисия, беше осъществена инспекция, добави той.

На въпрос министърът уточни, че водачът към момента не е разпитан за случая.

В отговор на въпрос Димитър Стоянов дефинира като неуместна тезата, че е допустимо при ремонта на самолета да е въздействано върху конфигурацията му. Самолетът е налетял след ремонта 63 часа. Едва ли някой може да планува на еди-кой си час да се случи някакво събитие. Не бих го приел като достоверна теза, сподели Стоянов и се обърна с зов към публицистите да канят за мнения единствено специалисти.

Димитър Стоянов уточни още, че водачът има изпълнени над 30 задания. Това е бил вторият му полет за деня, а трети полет за самолета за деня.

На въпрос какви заключения прави военното командване, откакто в границите на година губим два самолета, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов сподели, че се вършат нужните заключения. Той уточни, че още след случая от предходната година с МиГ 29, който падна в Черно море, е разпоредил на командира на Военновъздушни сили нормативната активност да бъде съобразена с разполагаемия нальот.

 

За страдание, в щурмовата авиация нямаме такива ограничавания, защото са ремонтирани, осъвременени осем самолета, добави Ефтимов. Започнахме планомерна подготовка. Пилотите на щурмовата авиация имат задоволително по отношение на нашите условия нальот, уточни той. Случи се този случай, който се проверява, ще бъдат взети ограничения, естествено, добави адмирал Ефтимов.

Съветът по сигурността към Министерски съвет заседава през днешния ден следобяд във връзка ескалацията на войната в Украйна след оповестената частична военна готовност в Русия и провеждането на референдуми в четири украински региона за присъединение към Русия.

Източник: Нова тв, Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР