Има реална опасност от сериозни заледявания и образуване на поледици

...
Има реална опасност от сериозни заледявания и образуване на поледици
Коментари Харесай

Катаджии на изходите на всички големи градове заради поледиците

Има действителна заплаха от съществени заледявания и формиране на поледици по пътищата на страната. Това стана ясно от брифинг на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и зам.-министър Ангел Попов.

На брифинга министрите молиха при опция да се заобикалят пътувания , а в случай че това се наложи, водачите да потеглят с готови за атмосферните условия коли и да карат извънредно деликатно.

Във връзка с сигурността на придвижването по пътищата е основана предварителна организация. На всички проблематични сектори, входно-изходни артерии на огромните градове и основни кръстовища ще има екипи на " Пътна полиция " , които ще подкрепят и контролират придвижването, в случай че това е належащо.

 Опасност от поледици в цялата страна през уикенда
Опасност от поледици в цялата страна през уикенда

В регионите с поледици ще се прекратява придвижването



Пътищата, на които се чака най-голямо натоварване, са Е-79 (София-Кулата), автомагистралите " Струма ", " Тракия ", Хемус, пътищата София - Варна, Велико Търново - Русе, както и към огромните зимни курорти.
На 3 март , когато се отбелязва Националният празник на България, проходът " Шипка " ще бъде затворен и през него няма да се позволяват моторни транспортни средства от входовете му откъм Габрово и Стара Загора. Там жителите ще могат да паркират на методите на специфични буферни паркинги. Желаещите да се качат на паметника-костница, ще могат да го създадат пеш.

Министър Нанков изясни, че през днешния ден, от 16 до 20 часа, ще се стопира придвижването на тежки коли по автомагистралите и главните първокласни пътища на страната. Същата мярка е планувана и за последния почивен ден (5 март), само че за времето от 14 до 20 часа.

Във връзка с опцията за поледици Нанков изясни, че са подхванати ограничения за опесъчаването на автомагистралите . Създадена е организация и дежурните екипи на Министерството на превоза ще са в непрекъснат контакт с екипите на Министерство на вътрешните работи и АПИ.

В хода на брифинга Валентин Радев изясни, че хората, които употребяват уреди на твърдо гориво, би трябвало да бъдат деликатни. Всички жители да внимават и да се пазят от ледени висулки.
В тази връзка Радев разясни, че отговорност за премахването на висулките от частни жилищни здания е на домоуправителите, а при неспособност те биха могли да потърсят помощ от общините или да алармират на тел. 112.
Осигурено е дежурство на пожарните и избавителните елементи по райони, в това число и в региона на тържествата на връх Шипка. Ще се наблюдават и равнищата по поречията на реките в Югоизточната част на страната.

 За 3 март придвижването през Шипка се пренасочва към Прохода на Републиката
За 3 март придвижването през Шипка се пренасочва към Прохода на Републиката

Ограничението в придвижването през Шипченския проход не важи за проведения междуградски автобусен превоз

По отношение на организацията на придвижване в градовете по отношение на Националния празник стана ясно, че екипите на " Охранителна полиция " са организирали защитата на всички обекти. Униформените наблюдават главно да не се позволяват хора, използвали алкохол или такива, които са в несъответстващо положение. До местата, където са планувани тържествените отбелязвания на празника, няма да бъдат допускани хора с обемисти багажи, въоръжени лица. Забранено е и внасянето на пиротехника. Около 600 служители на реда са ангажирани в защитата на тържествата на Шипка.

Организация за София
На всички изходни артерии на столицата ще дежурят постове на " Пътна полиция ", които ще управляват, провеждат и подкрепят придвижването на моторни транспортни средства. На 3 март от 10 до 18 часа и на 5 март от 12 до 22 часа на вход и излаз на главните пътни артерии ще бъдат ситуирани екипи на столичната " Пътна полиция ".

Ръководството на Столична дирекция на вътрешните работи е възнамерявало и подхванало всички ограничения за застраховане на сигурността и реда по време на провеждането на тържествената гала , обвързвана с отбелязването на празника. Ще бъде обезпечена защита на всички обществени прояви, засилено ще е вниманието на служителите на реда към места, на които има скупчване на хора - гари, автогари, тържествени събития.

Служителите на реда насочат апел към жителите да бъдат бдителни за парите и движимостите си, както и да не оставят без контрол багажа си.

 Сняг, поледици по пътищата, затворени проходи
Сняг, поледици по пътищата, затворени проходи

Температурите са в интервала от -11° до 0°...

Организация на придвижването по отношение на празника в София
Забранява се влизането на пътни транспортни средства в двете направления, престоят и паркирането, както следва:

От 08.00 часа до 12.30 часа на 3 март:
- по ул. " Оборище " сред бул. " Васил Левски " и ул. " Г. С. Раковски " ;
- по ул. " Московска " сред бул. " Васил Левски " и ул. " Г. С. Раковски " ;
- по ул. " 11-ти август " сред бул. " Княз Ал. Дондуков " и пл. " Св. Ал. Невски " ;
- по ул. " 15-ти ноември " сред бул. " Цар Освободител " и пл. " Св. Ал. Невски ".

От 14.00 часа до 21.00 часа на 3 март:
- по бул. " Цар Освободител " сред бул. " Васил Левски " и ул. " Г. С. Раковски " ;
- по ул. " 15-ти ноември " сред бул. " Цар Освободител " и пл. " Св. Ал. Невски " ;
- по ул. " Аксаков " сред бул. " Васил Левски " и ул. " Г. С. Раковски " ;
- по ул. " Цар Шишман " сред ул. " Славянска " и пл. " Народно заседание " ;
- по ул. " 6-ти септември " сред ул. " Славянска " и бул. " Цар Освободител " ;
- по ул. " Хаджи Димитър " сред бул. " Васил Левски " и ул. " Цар Шишман ".

От 11.30 до 12.30 часа на 3 март по ул. " Леге " сред ул. " Съборна " и пл. " Атанас Буров ".

Забранява се престоят и паркирането на пътни транспортни средства като се изключи колите, осигуряващи мероприятията, както следва:

От 14.00 часа на 2 март до 21.00 часа на 3 март по ул. " Оборище " сред ул. " Г. С. Раковски " и ул. " 11-ти август " и да се закрият базарите за художествени творби.

От 07.00 часа до 12.30 часа на 3 март:
- на паркинга на пл. " Николай Гяуров " ;

От 07.00 часа до 21.00 часа на 3 март:
- на паркингите на пл. " Народно заседание " ;
- на паркингите на пл. " Св. Александър Невски " ;
- на ул. " Оборище " сред ул. " Г. С. Раковски " и бул. " Васил Левски ".

От 21.00 часа до привършване на тържествата на 3 март, единствено при нужда и по преценка на отдел " Пътна полиция " при Столична дирекция на вътрешните работи, ще се не разрешава влизането на пътни транспортни средства по бул. " Цар Освободител " сред ул. " 15-ти ноември " и ул. " Г. С. Раковски ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР