Има разминаване в оценките за съдържанието на учебниците в основното

...
Има разминаване в оценките за съдържанието на учебниците в основното
Коментари Харесай

Стъпка по стъпка: България и Македония честват заедно и Св. Св.Кирил и Методий


Има разминаване в оценките за наличието на учебниците в главното учебно заведение при съседите

Канал 3

България и Република Северна Македония са постигнали единодушие за честването на светите братя Кирил и Методий. Това съобщи Ангел Димитров, който е съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

Днес и на следващия ден в резиденция " Бояна " се организира петата среща на Съвместната експертна комисия по исторически и просветителни въпроси с Република Северна Македония.

Димитров съобщи, че е реализирано също по този начин единодушие и за ролята на българската страна в подтекста на делото на Светите солунски братя, за опазването и развиването на това, което те вършат дружно със своите възпитаници.

Съпредседателят на комисията от македонска страна, професор Драги Георгиев, означи, че единствено за няколко месеца е реализиран сериозен прогрес, изключително на фона на спора, който е имало сред двете историографии в продължение на 60-70 години. " Ние единствено за 6-7 месеца успяхме на някои въпроси от предишното да погледнем от различен аспект “, сподели той и добави, че компликациите идват от наложилите се през годините стандарти.

Проф. Георгиев съобщи, че бъдещите поколения ще могат да гледат на общите исторически персони като на част от общата цивилизация, а не те да " бъдат делени на такива или онакива “. Той съобщи, че са били разменени бележки с българската страна по въпроси от античността и средновековието, които съгласно него, могат да бъдат изменени. Македонският академик акцентира, че задачата на тази комисия не е някоя от страните да бъде победител или изумен.

От своя страна Ангел Димитров съобщи, че триумфът ще бъде реализиран тогава, когато по един " сдържан метод се каже историческата истина “.

Ангел Димитров уточни, че разминаване има при световната оценка на учебниците за главните учебни заведения в Македония. Тези разминавания са свързани с съответни грешки и напълно неприемливи за нас констатации, сподели той.

" Крачки напред могат да бъдат направени. Имаме разминавания в гледната точка какъв ще бъде резултата от нашата работа. Ние сме много лимитирани във опциите. Това, което дискутираме, а ние не преговаряме, би трябвало да отиде до двете държавни управления. От там към този момент е нужна политическа воля, която може да докара до смяна на учебниците и цялостната интерпретация на предишното. Надявам се, че ще се ускори осведомителното другарство сред медиите в двете страни. От тях можем да получим от онази гласност, от която и ние се нуждаем “, съобщи Димитров.

Той предизвести, че може да има опозиция, тъй като в продължение на 70 години е имало разнообразни тълкования. " Но аз съм уверен, че даже и по най-деликатните въпроси ние ще отговорим по най-хубавия метод и за двете общества “, добави Димитров.

Той е безапелационен, че не желае Република Северна Македония да си остане вечно единствено част от Западните Балкани. " Ние вършим всичко допустимо, с цел да подкрепим евроатлантическите желания на Македония “, акцентира Димитров.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: