Има раздвижване в Манчестър Юнайтед - клубът, считан за един

...
Има раздвижване в Манчестър Юнайтед - клубът, считан за един
Коментари Харесай

Най-богатият британец влиза в Манчестър Юнайтед. Какво следва?

Има оживление в " Манчестър Юнайтед " - клубът, считан за един от най-големите в света, само че изпаднал в огромна рецесия към този момент десетина години. В четвъртък ще заседава бордът на шефовете на " алените дяволи " и се чака да утвърди продажбата на 25 % от акциите на най-богатия британец - сър Джим Ратклиф.

По информация на британски медии, като Би Би Си, " Гардиън " и " Дейли мейл ", Ратклиф ще заплати 1,3 милиарда паунда (1,58 милиарда долара) за каузи. Твърди се, че това е единствено първата крачка към цялостното придобиване на " Юнайтед ".

Пак съгласно тези и други канали за информация, предприемачът ще получи футболните интервенции на 20-кратния първенец на Англия, а останалото ще остане под контрола на семейство Глейзър. Под това се схваща ръководство на тима, неговата академия, работа със старши треньора и шефовете, занимаващи се с отбора, изходящите и входящи прехвърляния и така нататък, и така нататък

" Манчестър Юнайтед " бе разгласен за обмен в края на предходната година, като от фамилия Глейзър тогава разясниха, че преглеждат " стратегически други възможности, в това число нова инвестиция в клуба, продажба или други транзакции, касаещи компанията ".

В началото на тази година на " Юнайтед " бе сложена цена от рекордните за състезателен клуб 6 милиарда паунда и бе оповестена процедура за наддаване. Най-сериозните играчи в нея бяха Ратклиф и катарският банкер, член на кралската фамилия на страната, шейх Ясим бин Хамад Ал Тани. И двамата предложиха по към 5 милиарда

В края на предходната седмица вторият отдръпна офертата си, научавайки, че съперникът му е постигнал пробив, въпреки и за миноритарен дял. 

Многобройните почитатели на " Манчестър Юнайтед " задават въпроси и са на разнообразни полюси в мненията си за развиването на обстановката. Някои през цялото време не утвърдиха влизането на Глейзър на " Олд Трафорд ", защото клубът бе вкаран в дълг поради заем, изтеглен за покупката му. Отне им години да стачкуват и недоволстват против неприятното менажиране. 
 Снимка АП/БТА
Сега едни са обнадеждени, че частичната победа на сър Джим е крачка към огромна смяна. Според други важен напредък няма да бъде маркиран, защото американците остават мажоритарни притежатели, те ще продължат да вземат решение бюджета за футболните интервенции.

Какво следва за един от най-обичаните (и мразени) клубове в света?
Кой е Джим Ратклиф?
Роден е на 18 октомври 1952 година, което значи, че на следващия ден (сряда) ще навърши 71 година, а ден по-късно може да си направи стабилен подарък с 1,3 милиарда и влизане в " Манчестър Юнайтед ". По обучение е химик, а по-късно е добавил и бизнес администрация. Собственик е на химическия тръст INEOS, който основава през 1998 година

За 2021 година оборотът на компанията е бил 65 милиарда $. Вестник " Сънди Таймс " пресмята положението на Ратклиф на 29,68 милиарда паунда. INEOS е главен спонсор на отбора на " Мерцедес " във Формула 1. Богаташът има два футболни клуба - френския  " Ница " и швейцарския " Лозана ", които по никакъв начин не се показват добре и това към този момент тревожи почитателите на " Юнайтед ". Все отново най-малко дотук този сезон " Ница " върви силно - на второ място е след 8 кръга.

Любопитно е, че Ратклиф има имения и хотели както на Лазурния бряг, по този начин и до езерото Леман (или още Женевското). Не е изненада, че като местожетелство той се води в Монте Карло, ход, с който се твърди, че е икономисал минимум 4 милиарда паунда от налози от септември 2020 година насам.
 Джим Ратклиф с Люис Хамилтън. Компанията на милиардера спонсорира " Мерцедес " във Формула 1. Снимка Ineos
Джим Ратклиф е роден в градчето Фейлсуърт, нещо като предградие на Манчестър, защото е на 6 км от града. Той твърди, че е почитател на " алените дяволи " от дете. Това не му попречи да се опитва и за " Челси " през м.г., когато английското държавно управление принуди Роман Абрамович да продаде " сините ". Наддаването обаче бе извоювано от консорциум, отпред с американеца Тод Боули.
Как ще се промени " Юнайтед ", дали въобще ще се промени?
На първо място - Ратклиф сподели, че желае повече " Юнайтед ", в сравнение с шейх Ясим. През лятото се заприказва, че фамилия Глейзър ще смъкна клуба от тезгяха, защото не е задоволена от офертите - те не се доближавали до желаните 6 милиарда. И още - че през 2025 година наследниците на умрелия милиардер Малкълм Глейзър ще опитат още веднъж, само че към този момент за доста повече пари - 10 милиарда.

Ратклиф очевидно е решен да прояви самообладание и да завладява задачата постепенно и методично, както и " от вътрешната страна ", ставайки първоначално сътрудник на нежеланите на " Олд Трафорд " предприемачи. 

Според " Дейли мейл " химикът към този момент има проект и тактика по какъв начин да опита да върне " Юнайтед " на върха. Той може да смени някои шефове, като да вземем за пример Джон Мърто, който е нещо като състезателен началник. Изпълнителният шеф Ричард Арнолд, член на борда, също не можел да се усеща сигурен за позицията си. Че и техническият Дарън Флетчър. Пак същото издание написа през вчерашния ден, че Ратклиф е набелязал за привличане Пол Митчъл, известен управител във футболните среди.
 Снимка АП/БТА
Той е експерт в откриването на млади гении, както и пълководец за работата с тях. Област, която куца на клуба, дал на света величия като Джордж Бест, Райън Гигс, Пол Скоулс, Дейвид Бекъм... Митчъл към този момент бе свързван с " алените дяволи " през 2019 година

Той е работил в " Саутхемптън ", " Тотнъм " и " Република България Лайпциг ", а в този момент е състезателен шеф на " Монако ". По време на престоя при " шпорите " стои зад привличането на звезди като Хюн Мин Сон, Деле Али, Киърън Трипиър, Тоби Алдервайрелд... След това е оказал помощ в това отношение и на шлагера в немския футбол от Лайпциг.

С хора като Митчъл новият миноритарен акционер желал да постави ред в прехвърлянията и като цяло във футболното ръководство, тъй като хаосът там се вижда всяка седмица. Глейзър може да бъдат винени за доста неща, само че не и за липса на вложения във футболисти. " Юнайтед " е клубът похарчил най-вече за прехвърляния в последните 10 година - над 1,3 милиарда паунда. Ефект от това обаче няма, тъкмо противоположното.

В тази връзка златен дъжд през зимата не може да се чака, защото клубът съблюдава финансовия феърплей и първо би трябвало да продаде, преди да купи. Но в случай че се стигне до смяна, то ще се цели влияние е в това отношение.
Стадионът и базата
Тук е едно от слабите места в ръководството на американците - те тотално са зарязали и остарелия " Олд Трафорд ", и базата, която остъпва с доста на съответните на " Сити ", " Ливърпул ", " Челси ", " Тотнъм "... Показателен е фактът, че най-големият клубен стадион във Англия не участва измежду арените, които ще домакинстват на Евро 2028.

" Дейли мейл " написа, че Ратклиф желае да обнови и разшири " Олд Трафорд " в обозримо бъдеще, тъй че да е още веднъж съвременен, безвреден, удобен (а не част от феновете да ги вали дъжд) и да носи повече доходи.
 " Олд Трафорд ". Снимка АП/БТА
Той също по този начин ще се запознае с проблема с базата - или ще има нова, или ще се обнови и разшири актуалната в Карингтън. Тук обаче се задава въпросът от кое място ще дойдат парите за всичко това? Отговор може би ще има след четвъртък.
Остава ли Ерик Тен Хаг като старши треньор (мениджър)?
" Манчестър Юнайтед " стартира сезона кошмарно и записва най-слабия си старт от десетилетия, само че все пак нидерландецът към този момент може да се усеща спокоен. Наскоро му бе гласуван избор на доверие, а ранни сигнали от INEOS демонстрират, че Ратклиф няма да изиска освобождение на Тен Хаг. Както стана ясно нагоре, първоначално той ще опита да усъвършенства структурата над треньора.

Тук е мястото да се означи, че в случай че Ратклиф бъде признат в клуба и му се даде чисто футболната власт, това устройва Глейзър. Сега при всеки крах огънят на недоволството, било то на стадиона или в обществените мрежи, се насочва към притежателите. В бъдеще тази " боксова круша " може да е сър Джим.
 Ерик загар Хаг. Снимка АП/БТАОще доста въпроси
Те са десетки, а отговорите очевидно предстоят, стига смяната да бъде утвърдена в четвъртък. Ратклиф в никакъв случай не е бил медийна звезда, той бяга от изявленията и обществени изяви като цяло. Но ще му се наложи за излезе и каже какво и по какъв начин възнамерява. Като начало.

Би Би Си беседва с Анди Грийн, почитан на Острова финансов анализатор и финансов шеф тръста на последователите на " Юнайтед ". 

Той пита пред медията по какъв начин ще си споделят сътрудниците в ръководството, когато би трябвало да се направи трансфер? Кой ще утвърждава парите? И още: въпросните 1,3 милиарда в клуба ли влизат или отиват за Глейзър? Което повдига въпроса какви акции купува Ратклиф - от тези, които са на борсата, или такива, които щатската фамилия има и те са с право на глас на общо заседание?

Има ли период, в който милиардерът ще направи оферта да усили каузи си? Може ли изобщо в обозримо бъдеще да се приказва за това да стане мажоритарен акционер?

Отговори - скоро. Поне такива са очакванията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР