Има привидно безкрайни доклади за масови съкращения в технологичната индустрия.

...
Има привидно безкрайни доклади за масови съкращения в технологичната индустрия.
Коментари Харесай

Джордж Фридман: Идва време за нова геополитика. Икономиката на чиповете ще бъде сменена

Има видимо безкрайни отчети за всеобщи съкращения в софтуерната промишленост. Отчасти те се дължат на стопански условия, несъмнено, само че в отчетите се подценява присъщата зрялост на софтуерната промишленост. Под зрялост имам поради две неща: степента на същинска иновация като цяло е намаляла и промишлеността наподобява е дала приоритет на нуждата от произвеждане пред нуждата от разкриване на нови софтуерни благоприятни условия.

В избран миг въображението за нови артикули, построени към микрочипа, чиято значимост не може да бъде надценена, стана мъчно. По-точно, апетитите на пазара ставаха все по-задоволени. Новите версии на по-стари артикули не показват коренно мечтани благоприятни условия, а по-скоро незначителни усъвършенствания на доста потребни артикули. Понякога смяната беше въведена поради самата смяна. Технологиите доближиха техническата граница на невероятните хора и повишаваха нуждата от придобиване на нови версии от същите тези хора. Технологията не беше остаряла, само че не беше и невероятна.

Този цикъл е вграден в индустриалния капитализъм. Автомобилът е издигнат към мотора с вътрешно горене и всеобщото му произвеждане радикално промени света. Моделите на потребление на земята, опциите за разполагане на домове, самата просвета на цивилизацията и смисъла на дистанцията бяха трансформирани. Двигателят с вътрешно горене промени производството и разпространяването на артикули и човешките връзки. Освен това се трансформира в знак на обществен статус. Различни марки, всъщност построени върху една и съща технология, одобряват и от време на време дефинират нова еднаквост.

Автомобилната промишленост се научи по какъв начин да пуска на пазара и по какъв начин да накара обществото да желае нова кола. Новата версия постоянно се хвали с по-големи усъвършенствания. Автоматични трансмисии, електрически прекъсвачи, чистачки и така нататък, всичко това движеше бизнеса и оборотът на автомобилния бранш беше замайващ. Годишното показване на нови модели се трансформира в значимо събитие, макар че замяната на вашата кола за нова стана сложна задача.

През 60-те години на предишния век ставаше все по-трудно да се мисли за нововъведения, които биха принудили клиентите да заменят изцяло използваеми коли за нещо ново. Социалното състояние като спомагателна изгода от колата стартира да понижава. През 70-те години на предишния век автомобилната промишленост беше финансово зашеметяваща и това, което в миналото бяха обезпечени доживотни работни места, се трансформира в поредност от съкращения – това единствено 50 години откакто автомобилът промени света. Отчаяни от нововъведенията, основателите проектираха коли, които можеха да летят, или продаваха коли, които също можеха да бъдат лодки. Но всичко, което можеше да се продаде, имаше скромни промени в нужната стока.

Проблемът беше, че автомобилът беше достигнал лимита не на нововъведенията, а на скоростта на нововъведенията, които подтикнаха търсенето. Превърна се в полза, а не в осъществяване на фантазия или сигнал за изисканост. Това е, което се случва в софтуерната промишленост през днешния ден. Наскоро си счупих мобилния телефон и отидох да си купя нов. Новият оферираше новости, които не желаех, камо ли да разбирам. Някога бях захласнат от компютрите. Сега, когато цените се повишават и лекотата на потребление пада, жадувам за моя Blackberry. Това не значи, че нововъведенията не са реални; просто в този момент продуктите се оферират най-вече в разнообразни цветове, продавани от продавач, както в миналото беше моят остарял Плимут. Иновацията сътвори равнище на трудност, което понижи мотивацията за промяна на телефона.

Историите за автомобила и мобилния телефон са предсказани от невероятното нахлуване на електричеството в края на 19 век, което фрапантно промени човешкия опит. Първоначално се смяташе, че не е значимо. Тогава се смяташе за края на историята. Тогава самият му триумф го направи обикновен и прост. Бих могъл да приказвам за парната машина и железопътната линия, като и двете бяха исторически центрове, които в никакъв случай не са ни напускали, само че в никакъв случай не са се прибирали към романтиката, която са били. Всеки от тях беше част от основаването на нов цикъл на геополитика. Както споделих на друго място, идва времето високотехнологичната стопанска система (това, което избирам да назовавам стопанска система на микрочиповете) да бъде сменена от други неща, в който миг внуците на децата ми ще се смеят на концепцията, че сегашният компютър или преносим компютър е финален вик на софтуерната модата.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР