Има потенциален риск България да влезе в процедура по свръхдефицит,

...
Има потенциален риск България да влезе в процедура по свръхдефицит,
Коментари Харесай

МФ: Има потенциален риск България да влезе в процедура на свръхдефицит


Има евентуален риск България да влезе в процедура по свръхдефицит, валутния ръб и настоящия закрепен курс на лв. да бъде заплашен, а приемането ни в еврозоната да бъде отсрочено за неопределен срок. Това се споделя в доклад  до служебното държавно управление на финансовия министър Росица Велкова, препоръчан за приемане от Министерския съвет с финансова аргументация за създаването на параметрите на проектобюджета за 2023 година. Части от отчета бяха публикувани от bTV и Нова телевизия малко преди Велкова да даде брифинг през днешния ден, на който разгласи готвените ограничения за недопускане на свръхдефицит и за опазване на финансовата непоклатимост на страната. Сред тях е въвеждане на налог " свръхпечалба ", както и връщане на пониженото за някои бизнеси Данък добавена стойност по време на пандемията.

" Съществува заплаха да не успеем да си набавим нужните размери външно финансиране, в случай че се наложи, или то да бъде толкоз скъпо, че да бъде неизгодно, което ще наложи да желаяме финансиране от МВФ. Има и възможност от утежняване на кредитния рейтинг, което ще отблъсне вложители. ", се споделя още в докладната бележка на Велкова до Министерски съвет.

„ Разработените от Министерството на финансите планове демонстрират, че при опазване действието на признатите през 2022 година политики и отразяване на фискалните резултати от влезнали в действие нормативни актове, предопределящи приходите и разноските, целогодишният резултат за 2023 година допуска доста утежняване на бюджетното салдо на бранш „ Държавно ръководство “ в размер на 6,9 на 100 от Брутният вътрешен продукт, за което Министерството на финансите алармира още през август предходната година “, сигнализира министърът на финансите и прибавя, че това е резултат от политическите ограничения, взети от последните няколко Народни събрания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР